Totul despre rubin

Rubinul se distinge prin culoarea sa roșu aprins, fiind cea mai faimoasă și fabuloasă piatră prețioasă de culoare roșie. Pe lângă culoarea sa strălucitoare, este cea mai populară piatră, datorită durității, durabilității, luciului și rarității sale. Rubinele transparente de dimensiuni mari sunt chiar mai rare decât diamantele. Rubinul este varietatea roșie a mineralului corindon. Safirul, cealaltă varietate a mineralului corindon, cuprinde toate culorile în afară de roșu. În esență, rubinul este un safir roșu, deoarece rubinul și safirul sunt identice în toate proprietățile, cu excepția culorii.

Cu toate acestea, din cauza atracției speciale și a semnificației istorice, rubinul a fost întotdeauna clasificat ca o piatră prețioasă individuală și nu este niciodată identificat ca o formă de safir (deși unele culori roșu-violet ar putea fi clasificate ca safir).

Singura piatră prețioasă naturală mai dură decât rubinul este diamantul. În ciuda acestui fapt, rubinul poate fi supus ciobiturilor și fracturilor, dacă este manipulat greșit.

Culorile rubinului Sursă foto & Copyright: GIA.EDU

Culoarea rubinului variază de la roșu aprins până la maro-roșcat închis. Culoarea preferată este un roșu sânge intens, cu o nuanță ușor albăstruie. Un astfel de rubin este cunoscut sub numele de „rubin birmanez” sau „rubin sânge de porumbel” ( Pigeon’s Blood Ruby). Rubinul din Birmania este renumit pentru culoarea sa excepțională dar cu toate acestea, rareori depășește câteva carate; rubinele mari, fără cusur pot valora milioane de dolari.

Multe rubine de pe piață provin din Thailanda, dar acestea au o nuanță maronie, mai puțin dorită, deși adesea pot fi tratate termic pentru a le îmbunătăți culoarea. Tratarea termică a unui rubin poate, de asemenea, crește transparența acestuia prin eliminarea micilor defecte interne.

Rubinul a fost sintetizat pentru prima dată în 1902. Procesul de creare a rubinului sintetic este cunoscut sub numele de procesul Verneuil. Doar experții pot distinge un rubin natural de unul sintetic, creat de laborator.

Rubinul este una dintre cele mai populare pietre prețioase și este utilizat pe scară largă în bijuterii. Rubinul este utilizat în toate formele de bijuterii – brățări, coliere, inele și cercei. Este folosit atât ca piatră prețioasă în pandantive și inele, cât și ca o piatră secundară pentru a completa alte pietre prețioase, cum ar fi diamantele.

Pietrele mari de rubin sunt  extrem de rare și valoroase. Rubinul de culoare fină, cu o culoare roșu intens și o transparență excelentă, poate ajunge la câteva mii de dolari pe carat.

Sunrise Ruby, este unul dintre cele mai mari rubine birmaneze din lume. Vândut de Sotheby’s la licitația de la Geneva din mai 2015, acest rubin extraordinar de 25,59 carate a doborât două recorduri mondiale, când s-a vândut cu 30,4 milioane de dolari SUA. Sursă foto: expensive-world.com

Origini și legende ale rubinului 

Hindușii consideră rubinul, ca fiind „regele pietrelor prețioase”, și mai valoros decât orice altă piatră prețioasă. Mani Mala descrie Arborele Kalpa, care este o ofrandă simbolică pentru zeii hinduși, ca fiind compus în întregime din pietre prețioase. Acesta este realizat din safire, diamante, topaze, smaralde și alte pietre prețioase, și ar avea rubine drept fructe.

Provincia Chantaburi din Thailanda a fost întotdeauna o sursă importantă de rubine, producând pietre cu o claritate excelentă, dar cu tonuri de maro, mai puțin dorite. Cu toate acestea, culoarea rubinelor thailandeze poate fi îmbunătățită prin tratament termic. Aceste depozite au fost epuizate în anul 1980.

Cele mai valoroase rubine, cu cea mai bună culoare naturală, provin din Mogok, Birmania (Myanmar). Există embargouri comerciale stricte și restricții pentru încălcările drepturilor omului și mai multe țări, în special Statele Unite, interzic orice export din această zonă.

Minele de rubin din Mogok au fost sub controlul strict al juntei militare, după ce a fost preluat cu forța puterea în stat; cu toate acestea, o nouă sursă de exploatare a fost descoperită în Birmania în 1992 în Mong Hsu. Culoarea acestor rubine nu este la fel de bună ca în Mogok, dar pietrele pot fi îmbunătățite prin tratament termic.

Rubin din zona “Valley of Rubies” în Mogok, Myanmar. Sursă foto: www.iRocks.com

În 2000, noi depozite au fost descoperite în Madagascar (în Vatomandry și Andilamena). Aceste depozite s-au dovedit a fi foarte extinse și productive, iar Madagascar este acum unul dintre liderii în producția de rubin.

Alte surse importante de rubin includ Sri Lanka, India, Cambodgia, Vietnam, Tanzania și Mozambic. De asemenea, se găsesc și  în Afganistan, Pakistan, Tadjikstan, Australia și SUA (Carolina de Nord).

Caracteristici tehnice ale rubinului

Culoarea roșie a rubinului este produsă de prezența cromului. O mică urmă de crom va produce o culoare roz. Pentru a fi considerat un rubin, trebuie să existe suficient crom pentru a da bijuteriei o culoare roșie distinctă.

În cele din urmă, rubinele trebuie să aibă o combinație de culoare și claritate care le face atractive. Bucățile de corindon opace, cu doar un indiciu de culoare roșie, nu sunt rubine – sunt corindon obișnuit.

Varietăți de rubin:

Burma rubin – Rubin din Birmania; sinonim al rubinului birmanez;

Pigeon’s Blood Ruby –  rubin de culoare roșu-sânge cu un indiciu de albastru;

Rubin Fuschite – descrie un rubin roșu închis în combinație cu verde-smarald al pietrei Fuschite, găsită în India;

Rubin Zoisit – Amestec de rubin roșu opac cu  Zoisit verde închis, din Tanzania. Rubinul Zoisit are un contrast destul de mare și este folosit ca o piatră semi-prețioasă, fiind lustruit în cabochon și sculptat în figuri ornamentale;

Star Rubin – Formă binecunoscută de rubin, care prezintă asterism, cel mai adesea sub forma unei stele cu șase raze.

Star Rubin – varietate de rubin cu tăietură cabochon, care prezintă asterism. Sursă foto: GIA.EDU

Mineral: Corindon

Compoziție chimică: Al2O3

Culoarea: rosie

Indicele de refracție: 1.762 la 1.770

Birefringență: 0,008-0,010

Greutate specifică: 4,00 (+/- 0,05)

Duritatea Mohs: 9

Proprietăți energetice și spirituale

Rubinul este piatra de naștere pentru luna iulie și bijuteria pentru aniversarea căsătoriei la 15 și 40 ani.

Multe culturi au considerat rubinul o piatră a regilor. Nu este surprinzător faptul că simbolismul și tradiția rubinului au multe asocieri cu puterea și bogăția. Posesia unui rubin ar fi protejat proprietarul și ar fi contribuit la acumularea de avere. În special, această bijuterie ar ajuta proprietarul să achiziționeze mai multe pietre prețioase.

Oamenii credeau că purtarea pietrei pe partea stânga a corpului, partea inimii, le va permite să trăiască  în pace. Nimeni nu le-ar putea lua pământul și i-ar apăra de toate pericolele, chiar și casele lor ar fi protejate de furtuni.

Alte surse au afirmat că rubinele și alte pietre roșii ar putea remedia sângerările și inflamațiile, precum și creșterea temperaturii corpului. De fapt veți descoperi că folclorul care înconjoară o altă faimoasă bijuterie roșie, granatul, are multe asemănări cu simbolismul rubinului ca tradiție. Înainte de dezvoltarea clasificărilor științifice ale speciilor de pietre, mulți oameni considerau că toate pietrele prețioase roșii sunt același tip de piatră.

O carte arabă din secolul al VIII-lea despre vise, de Achametis, discută despre semnificația viselor cu rubine. Dacă un rege visează o coroană cu pietre roșii, cum ar fi rubinele, acest lucru indică faptul că va avea o mare bucurie și o avere uriașă. Alte surse spun că, visele cu rubine indică succesul în afaceri. Pentru cultivatorii pământului, visele cu rubin înseamnă o recoltă bună.

Simbolismul între rubin și sânge

Culoarea rubinului asemănătoare sângelui a încurajat, fără îndoială, asocieri puternice cu acest fluid care susține viața. În trecut, birmanii au apreciat rubinul drept piatra soldaților. Ei credeau că această piatră conferă invulnerabilitate. Cu toate acestea, purtarea pe partea stânga a corpului nu a fost suficientă, pentru că cei care aveau rubine inserate fizic în carnea lor, credeau că sunt feriți de rănile provocate de sulițe, săbii sau arme.

Se credea că strălucirea interioară a  rubinului pare să sugereze că poate conține un foc interior sau un rubin plasat în apă, ar face ca apa să fiarbă. Dacă este ascunsă într-un înveliș, bijuteria ar putea străluci și își va dezvălui prezența.

Bijuterii celebre cu rubin

Tiara birmaneză a reginei Elisabeta a II-a

Unul dintre cele mai valoroase cadouri oferite Reginei Angliei este Tiara birmaneză . Ruby Tiara a fost oferită Elisabetei a II-a, în dar, de Garrard and Co. în 1973. Tiara include 96 de rubine, Majestatea Sa primindu-le, de la oamenii din Birmania. Numărul 96 nu este întâmplător. Rubinele, ca multe alte nestemate, se consideră că au puteri de protecție, iar birmanii credeau că 96 de boli pot lovi corpul și că protejează împotriva bolilor și a dorințelor rele. Acest dar, a fost atunci, un semn important al dragostei și protecției din Birmania, către regina lor. Sursă foto: highjewellerydream.COM

Colierul cu rubine al lui Elizabeth Taylor

Colierul cu rubine și diamante al lui Elizabeth Taylor, realizat de Cartier, această piesă uimitoare arată o măiestrie incredibilă și o formă inovatoare. Mike Todd a dăruit acest colier de rubin și diamante superbei sale soții și actrițe, Elizabeth Taylor. În decembrie 2011, colierul ei a fost licitat la Christie’s pentru 115.932.000 de dolari. A devenit cea mai valoroasă licitație de bijuterii din istorie, încasările îndreptându-se către operele de caritate. Sursă foto: gemmecouture

Actrița Elizabeth Taylor este cunoscută pentru colecția sa de bijuterii cu  smarald și diamante, dar este la fel de faimoasă și pentru bijuteriile sale cu rubin și diamante.

Sursă foto: gemmecouture

„Într-o zi, îți voi găsi cel mai perfect rubin din lume.”   – aceasta este promisiunea romantică, pe care Richard Burton a făcut-o în trecut actriței Elizabeth Taylor. După patru ani de căutări, a descoperit în cele din urmă, rubinul potrivit, la casa de bijuterii  Van Cleef & Arpels.  Apoi, la Crăciunul din 1968, Burton i-a dăruit  inelul de aur cu diamante și  rubin Puertas de 8,24 carate, având culoarea „sânge de porumbel” . Ulterior, a obținut un preț record  la licitație, vânzându-se cu peste 4 milioane de dolari.

Bijuteriile cu rubin ale ducesei Camilla Cornwall

Se spune că ducesa Camilla Cornwall preferă rubinele, care sunt legate de romantism și au o istorie regală, ca urmare a utilizării lor în tiarele de încoronare. Poartă un set format din colier, cercei și brățară cu diamante și rubine. A fost un cadou oferit ducesei, de către regele Arabiei Saudite. Sursă foto: gemmecouture

Alte bijuterii cu rubin remarcabile:

Inelul  Cartier cu un rubin Mogok oval birmanez

Pe 7 aprilie 2014, în timpul vânzării de piese de bijuterii organizate de Sotheby’s în Hong Kong, un inel Cartier cu un rubin Mogok oval birmanez, de 29,62 carate a fost vândut cu 7.379.953 dolari. Sursă foto: https://www.expensive-world.com/

Inelul Graff Ruby

Inelul Graff Ruby – Preț record al licitației pentru un rubin „roșu-sânge de porumbel” de 8,62 carate: 3.637.480 dolari (425.000 dolari pe carat). Achiziționat de Laurence Graff la Christie’s.(Geneva, 2006) Sursă foto: gia13615093.livejournal.com

Crucea gulerului mare al Ordinului bavarez Sfântul Gheorghe

Crucea gulerului mare al Ordinului bavarez Sfântul Gheorghe, aur, rubine și diamante, expuse la Departamentul Palatului Bavarez, München, Germania. Fotografie de Jebulon. https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Jebulon

Bijuterii Sabion cu rubin

Inelul de aur alb cu diamante și rubine GL.3433 este realizat manual de către cel mai cunoscut bijutier român. Este lucrat din aur de 18 karate, și are montate rubine naturale în greutate de 3,68 ct şi 37 diamante în greutate de 0,82 ct, culoare-claritate GVS
Pandantul BB.271432 este lucrat din aur galben de 14 karate și este decorat cu diamant de 0,04 ct. GSI și rubin.
Cerceii de femei GL.1060R sunt realizați manual din aur alb de 18 karate și au montate rubine în greutate de 0,66 ct și 2 diamante în greutate de 0,04 ct, culoare-claritate GVS.

Sfaturi de îngrijire a pietrei de rubin

  1. Deoarece rubinele sunt foarte dure, murdăria se acumulează pe suprafețe, provocând un aspect estompat sau tulbure.
  2. Păstrați rubinele cât mai curate posibil, aplicând loțiuni și parfumuri, înainte de a vă pune bijuteriile.
  3. Acasă, rubinul îl puteți curăța aplicând un amestec de săpun lichid și apă caldă. Frecați ușor rubinele cu ajutorul unei periuțe de perii moi. Clătiți imediat, cu apă caldă curată și uscați cu o cârpă fără scame, pentru rezultate strălucitoare.
  4. Depozitarea bijuteriilor cu rubin se va face într-o punguță separată de celelalte bijuterii, ca să evitați zgârierea pietrei.
Distribuie:

S-ar putea să vă placă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cele mai citite articole

Până la lansarea următorului model din COLECȚIA FACEREA

Contactați-ne pe WhatsApp!