Home Blog – Informatii Despre Bijuterii Util „Cât costă gramul de aur?” - de ce Sabion nu afișează gramajul bijuteriilor de aur

„Cât costă gramul de aur?” – de ce Sabion nu afișează gramajul bijuteriilor de aur

cat costa gramul de aur la sabion

„Cât costă gramul de aur?” este una dintre întrebările pe care le primim cel mai frecvent, fie în mediul online, fie în magazinele Sabion din țară. 

Practica de a valorifica bijuteria în funcție de prețul gramului de aur a luat amploare în România (și am îndrăzni să spunem chiar, în exclusivitate în România), în ultimele decenii.

Dar bijuteriile de aur nu pot fi privite astfel. Cel puțin, nu adevăratele bijuterii. Iar de acest lucru ne dăm seama pornind de la o informație elementară – chiar definiția complexă a bijuteriei în DEX: 

BIJUTERÍE ~i f. 1) Obiect confecționat din metal nobil sau din piatră scumpă folosit ca podoabă; giuvaier. 2) la pl. Magazin în care se vând (și se confecționează) asemenea obiecte. 3) fig. Lucrare de proporții și forme relativ mici care se impune prin eleganță și prin minuțiozitatea detaliilor.

De unde provine practica de a cântări bijuteriile de aur și de ce este ea incorectă?

Credem că există două motive principale care au dat naștere modului greșit de a privi bijuteriile în funcție de gramaj și a-i determina pe oameni să întrebe cât costă gramul de aur:

  • cantitatea mare de aur importat predominant din Turcia în primii ani după Revoluție. Comercianții de bijuterii din aur alegeau modele simple, de dimensiuni mari (implicit, care cântăreau mult), fără pietre montate sau cu pietre neprețioase. Înainte, la început de secol XX, a avea o colecție de bijuterii de aur calitative, cu pietre prețioase și semiprețioase, lucrate de artiști ai vremii, era un mijloc de investiție și un indicator al statutului social. Ulterior, această tradiție plină de însemnătate a fost înlocuită de achiziționarea bijuteriilor de aur în funcție de gramaj, urmând principiul „Să fie cât mai mult aur în caseta de bijuterii!”. Efectul contrar a fost faptul că majoritatea oamenilor au putut achiziționa bijuterii de aur conform acestui principiu, fiind desconsiderată însemnătatea inițială al aurului, noblețea și raritatea acestuia.
  • confundarea bijuteriilor de aur cu mijloacele de investiție contemporane în metale prețioase. În primul rând, bijuteriile din aur de 14k sau 18k sunt mijloace de investiție sentimentală. Poate că doriți să oferiți în dar o bijuterie iubitei sau doriți să purtați un pandantiv simbolic care să marcheze nașterea primului copil. Ca să nu mai menționăm inelele de logodnă și verighetele, pentru care valoarea emoțională este fundamentală! Bijuteriile din aur de 14k sau 18k sunt confecționate din aur pur (24k) în combinație cu alte metale, cu scopurile principale de a le crește rezistența și schimba culoarea. Despre acest lucru am scris pe larg în acest articol, unde explicăm de ce din aur de 24k nu pot fi realizate bijuterii. Așadar, neavând în compoziție doar aur pur, achiziționarea unei bijuterii de aur de 14k sau 18k exclusiv cu scopul de a investi financiar în aur nu este justificată. Dacă doriți să achiziționati aur pentru investiții, așa încât să-l valorificați monetar peste, să zicem, 10 ani, atunci materia primă, aurul de 24k, este o alegere înțeleaptă. Achiziționând un lingou de aur cu o masă anume, veți fi sigur că în momentul în care veți hotărî să-l convertiți în monedă, veți primi suma aferentă masei respective, deci o medie a pieței de cumpărare raportată la prețul gramului de aur pe bursă. 

De ce Sabion nu afișează online gramajul bijuteriilor de aur?

Pornind de la cele de mai sus, simțim nevoia să facem câteva precizări legate de bijuteriile noastre, făurite în Atelierele Sabion, prin care vom explica de ce nu afișăm cât costă gramul de aur:

Diferențe de gramaj de la piesă la piesă

Bijuteriile sunt confecționate în ateliere proprii, de către oameni (artiști bijutieri) cu ajutorul mașinilor (aparatură, microscop, unelte diverse). Însă munca este una umană. De la desenul bijuteriei până la finisare, bijuteria trece prin multe mâini experte. Chiar dacă pornim de la cantitatea de aur „X”, modul în care bijuteria este lucrată este unic, rezultatul este de fiecare dată altul de la piesă la piesă deși designul se păstrează. Poate că piatra montată este șlefuită diferit, de pildă, fapt care influențează spațiul pentru montură și gramajul se pierde sau crește. 

Astfel, au loc diferențe de gramaj de la bijuterie la bijuterie, chiar dacă modelul rămâne intact, iar acest lucru este normal pentru o casă de bijuterii autentică. În acest caz, prețurile bijuteriilor Sabion sunt fixe pentru fiecare model în parte și cresc doar atunci când factori care nu depind de noi ne impun acest lucru.

În cazul inelelor și verighetelor, acest aspect este și mai pronunțat: pe lângă fluctuațiile de gramaj datorate manoperei, trebuie să luăm în considerare și mărimile care variază de la client la client. Pentru măsurile standard, același inel va avea același preț pentru doi clienți diferiți, chiar dacă sunt diferențe de mărimi ce vor presupune o diferență de gramaj chiar și de 1 gram.

Aurul utilizat de Casa de Bijuterii Sabion nu este importat în masă (nu lucrăm cu aur turcesc)

Cumpărăm aur de pe piața românească. De la dumneavoastră, clienții care doresc să ofere aur la schimb pentru bijuterii Sabion. Astfel, ne asigurăm că aurul este de fiecare dată revalorificat așa cum merită:

cat e gramul de aur

Valoarea artistică a creației

Respectăm sensul de bază al bijuteriei, care implică luxul redat prin: aur de cea mai bună calitate, pietre prețioase de proveniență sigură și pietre semiprețioase autentice, modele artistice create de om. Cu acest mix sofisticat pot lucra doar bijutierii care dincolo de tehnici, au făcut dovada viziunii artistice. Așadar, aici, în Atelierele Sabion, lucrăm cu artiști, pentru că doar artiștii pot să dea viață atât proiectelor noastre, acele bijuterii expuse în magazinul online și în magazinele fizice, cât și proiectelor clienților care ne solicită atât de des pentru serviciul de bijuterii la comandă. Ore întregi de muncă sau chiar zile, în cazul anumitor modele exclusiviste, sunt necesare pentru obținerea bijuteriei pregătite să plece către clientul nostru.

Ar fi imposibil pentru noi și incorect pentru client să gândim că o bijuterie de aur pentru care au fost necesare 12 ore de lucru ar trebui să fie apreciată prin formula: gramaj x preț aur/gram, așa încât să răspundă perfect la întrebarea „cât costă gramul de aur?”.

Spunem că ar fi incorect pentru client pentru că acesta trebuie să știe că nu va deține materie primă, ci o creație artistică, o părticică din experiența de-o viață a bijutierului, o parte din timpul său și întreaga pasiune pentru artă a acestuia. Nu sunt puține lucrurile pe care o bijuterie făurită le poartă și toate acestea necesită, în prim plan, o apreciere culturală și spirituală. 

Vom lăsa aprecierea financiară pe ultimul plan, fiind de acum siguri că veți alege o bijuterie Sabion pentru tot ceea ce noi, creatorii, ne dorim să transmitem: o mare dragoste pentru artă.

Brandul Sabion promovează arta giuvaergieriei: cultură, distincție, rafinament

În fapt, discutăm deja despre valorile Casei de Bijuterii Sabion, asumate de către noi încă din 1998, pe care le redăm și aici:

Noi, reprezentanții Casei de Bijuterii Sabion, ne asumăm public, în fața tuturor iubitorilor de artă și cu precădere a celor de bijuterii, rolul de liant– obiectiv și imparțial, mânat de cele mai bune intenții – între mișcarea artistică românească și clienții noștri.
Ne asumăm răspunderea de a fi interfața mișcării artistice din lumea bijuteriei, de a fi elementul de legătură între bijutierii Atelierelor de Creație Sabion și client.
Vom face tot ceea ce este omenește cu putință  pentru a duce la îndeplinire toate solicitările clienților, de a oferi cea mai pertinentă consiliere și de a mijloci înfăptuirea actului de creație cât mai aproape de cerințele clientului.
– Claudiu Bologa, fondatorul Casei de Bijuterii Sabion –

Creând bijuterii românești de artă de peste 20 de ani, suntem și vom fi mereu responsabili să ne asigurăm că piesele noastre vor fi evaluate conform artei și că dumneavoastră, clienții noștri, veți fi un public al artei.

Gramajul bijuteriilor Sabion nu este secret

În magazinul online, gramajele bijuteriilor nu sunt afișate public. Informațiile relevante pentru achiziție precum tipul aurului, numărul și tipul pietrelor, caratajul pietrelor etc. sunt expuse în mod vizibil. 

Dacă totuși considerați că informația legată de gramajul bijuteriei este relevantă pentru dumneavoastră, vă invităm să ne contactați prin următoarele mijloace:

Dăruiește amintiri

Distribuie:

S-ar putea să vă placă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Până la lansarea următorului model din COLECȚIA FACEREA