Despre Tantal

Tantal – Prezentare

Privind către lumea bijuteriei, la maniera în care aceasta a evoluat în ultimele sute de ani, observăm, fără a fi experti în domeniu, că posibilitățile de exprimare artistică din punctul de vedere al materialelor utilizate este destul de limitat. Într-atât de limitat încât de la primele alieri ale aurului în aur alb, evoluția materialelor în lumea bijuteriilor aproape că nu a avut parte de schimbări, iar cele care totuși s-au produs nu au avut amploarea unor revoluții. Este foarte adevărat că tabelul lui Mendeleev este și el limitat.

Exceptând aurul, argintul și platina, sunt puține metalele care de-a lungul istoriei s-au regăsit în bijuterii. Chiar și cele mai recent utilizate: oțelul inoxidabil, considerat exponent al curentului fashion și titanul- utilizat pentru proprietățile sale antialergice, sunt depășite de cerințele asocierii cu un metal prețios.

Aurul, impune prin proprietățile sale extraordinare, asocierea cu un metal cu trăsături cel puțin inedite și din combinarea celor două să rezulte o nouă dimensiune în universul bijuteriilor și mai mult de atât, una din marile inovații aduse giuvaergiei.

Și cum mânarea artistică este mereu vie în sufletul unui artist, dorința identificării acestui metal, a studierii sale și a transpunerii sale în bijuterii, explică determinarea orfeurarilor, care, timp de câțiva ani, au studiat îndelung metode de aliere, topire, prelucrare și asociere ale acestui metal cu aurul.

Este în natura artiștilor dorința de a experimenta și de a se exprima într-un mod cât mai inedit, este un impuls dictat oarecum de polivalențele care caracterizează orice artist plastic care își dorește să nu moară între constrângerile impuse de anumite materiale şi tehnici. Închiderea orizonturilor imaginare înseamnă ruinare artistică.

Așa s-a ajuns să se descopere că tantalul oferă, din punct de vedere cromatic, ceea ce se dorea din partea unui metal: un negru metalic, natural. Dacă ar fi fost atât de simplu! Am realizat însă că tantalul este un metal cu o personalitate puternică, și care poate fi transpus doar în forme simple, limitate de bariere tehnologice independente de voința creatorului.

Așa a aflat și bijutierul că din punct de vedere al exprimării vizuale, tantalul poate fi redat în forme simpliste. Vestea bună este că acest metal are încă numeroase secrete pe care încă nu le-a destăinuit. Asta îi sporește și mai mult aura de mister, face ca provocarea descoperirii sale să fie și mai arzătoare.

Rezultatul eforturilor exprimate sub forma a numeroase ore de muncă, este redat acum atât de frumos prin intermediul unei colecții de bijuterii unice în lume.

Se regăsesc în cadrul colecției de bijuterii din aur cu tantal o serie de elemente de noutate la nivel mondial:

  • Este pe de-o parte tehnica în sine. Procedeul de prelucrare este dezvoltat în baza cunoștințelor și deprinderilor proprii după o rețetă cercetată în Atelierele de Cercetare și Creație Sabion, de către o echipă condusă de Adrian Bobletec.
  • Pentru prima dată în lume tantalul se găsește alături de aur în crearea bijuteriilor. Casa de Bijuterii Sabion vine în fața iubitorilor de artă cu acest mix plin de inovație. Este practic un suflu nou pentru lumea bijuteriei.

Vezi întreaga colecție de bijuterii cu TANTAL!

Tantal – Istoric

În anul 1801, Charles Hatchett descoperă columbiul. Un an mai târziu, în anul 1802, Anders Ekeberg descoperă în Suedia ceea ce avea să fie tantalul. În aparență, cele două metale păreau a fi diferite, însă o analiză mai atentă a chimistului William Hyde avea să releve în anul 1809, faptul că cele două metale sunt de fapt identice, acesta hotărând să păstreze numele metalului: tantal.

Numele acestui metal provine de la regele Tantalus, personaj din mitologia greacă. Tantalus, regele legendar al Lidiei, furând nectarul și ambrozia zeilor spre a le dărui muritorilor, a fost condamnat de către Zeus la foame și sete, fără sfârșit.

Începând cu anul 1864 tantalul este produs sub forma metalică prin încălzirea clorurii de tantal într-o atmosferă de hidrogen, însă prin acest procedeu nu era obținut metalul pur. Tantalul pur, ductil, este realizat abia la începutul secolului XX și principala sa utilizare era în fabricarea filamentelor becurilor, până în momentul în care tungstenul îi ia locul.

Tantalul este extras cu precădere din Australia, China, Etiopia, Mozambic, Thailanda, Malaezia, Arabia Saudită, Groenlanda, Egipt și Canada, el găsindu-se în natură sub formă de tantalit, columbit și coltan, un mix între columbit și tantalit.

Tantal – Proprietăți

 

Nume: Tantal

Simbol: Ta

Număr atomic: 73

Punct de topire: 3017° C

Punct de fierbere: 5731° C

Proprietăți fizice: metal rar, dur, dens, ductil, de culoare gri albăstrui, extrem de rezistent în fața coroziunii, bun conductor de căldură și electricitate.

Alte întrebuințări ale metalului:

  • În medicină, pentru aplicarea suturilor, fixarea oaselor și vaselor.
  • În lentile pentru aparate foto și video.
  • Industria chimică și electronică.