
Informații generale despre granat
Mineral din grupa silicaților, granatul este o piatră semiprețioasă pe care o putem recunoaște după cea mai populară și atragătoare nuanță a sa – un intens roșu-vișiniu care inspiră pasiune și vitalitate.
În bijuterii vom găsi cel mai adesea granatul roșu, însă piatra poate fi și verde, portocalie, portocaliu-roz, roșu-mov sau chiar albastră.
Denumirea „granat” datează din anii 1200, când teologul Albrecht von Bollstadt, care a asociat aspectul pietrei cu semințele de rodie („pomegrenate”), a utilizat latinescul „granatum” pentru a le descrie. Termenul trimite la „semințe/granule”.
Proprietăți fizice ale granatului
Piatra semiprețioasă granat – caracteristici chimice
Formula chimică generală: X3Y2(SiO4)3
Sistem de cristalizare: cubic
Culoare: frecvent brun roșcat, verde gălbui
Duritate Mohs: 6-7,5
Masa specifică: 3,5 – 4,3 g/cm³
Spărtura: sidefie, așchioasă
Clivaj: slab
Habitus: cristale scurte
Indice de refrație: 1.714-1.888
Birefrigență: niciuna
Deviația optică: 2vz ~
Opacitate: transparent, translucid
Datorită durității ridicate, pe lângă utilizarea sa drept podoabă pentru bijuterii, piatra granat este folosită în diverse industrii, fiind întâlnită la mașinile de tăiat cu jet de apă, ca abraziv sau în materialele filtrante pentru apă.
Tipuri de granat
Cu toate că toate granatele au aproximativ aceeași structură de cristale, compoziția chimică este diferită pentru fiecare varietate. Astfel, în familia mineralului regăsim următoarele tipuri de granat:
- almandin – Fe3Al2(SiO4) 3
- andradit (granatul comun), piatra semiprețioasă roșie – Ca3Fe2(SiO4) 3
- grossular (granatul calci-aluminos) – Ca3Al2(SiO4) 3
- piropul (granatul magnezi-aluminos) – Mg3Al2(SiO4) 3
- melanitul
- hessonitul
- uvarovitul (granatul calci-cromic) – Ca3Cr2(SiO4) 3
- spessartin (granatul mangano-aluminos) – Mn3Al2(SiO4) 3
Dintre tipurile de granat de mai sus, doar cinci sunt importante din punct de vedere comercial: almandin, andradit, grossular, pirop și spessartin.
Cum se formează granatul?
Granatele descoperite în apropierea suprafeței pământului sunt rezultatul interacțiunii sub înaltă presiune dintre o rocă sedimentară cu conținut ridicat de aluminiu și o sursă foarte puternică de căldură. În subteran, poate fi găsit în roci metamorfice de contact, în camere magmatice, fluxuri de lavă, în urma erupțiilor vulcanice.
Unde se găsește granatul?
Canada, Brazilia, Mali, Nigeria, Tanzania, Madagascar, Kenya, Pakistan, India, Sri Lanka, China și Rusia sunt țările în care se găsesc cele mai mari minereuri de granat. Totuși,mineralul granat poate fi găsit pe toate continentele.
Istoria și legendele granatului
Încă din Epoca Bronzului, granatele erau folosit în scopuri ornamentale, în crearea bijuteriilor sau pe post de material abraziv.
Grecii, romanii și egiptenii le foloseau cu precădere pentru realizarea bijuteriilor, însă ornamentele cu granate puteau fi întâlnite și la azteci și amerindieni.
Familiile regale considerau că această piatră protejează războinicii în timpul luptelor, în timp ce egiptenii o foloseau în cadrul ritualelor de trecere între lumi, crezând că au calități protectoare în viața de apoi.
Proprietăți metafizice
Datorită provenienței sale din mediul subteran-vulcanic, semnificațiile spirituale ale granatului se învârt în jurul elementelor foc, pasiune, creativitate și forță.
Primul dintre acestea, focul, este reprezentativ pentru transformările interioare, în special pentru cea de la un tip de energie la un altul. De aceea, este recomandat pentru persoanele care parcurg o călătorie transformațională sau care se recuperează în urma unei pierderi.
Pasiunea, cel de-al doilea element al granatului, trimite către zeități ale iubirii precum Venus, Cupidon și Afrodita. În trecut, bărbații și femeile purtau bijuterii cu granat pentru a-și crește nivelul de atractivitate, ceea ce ne determină să credem astăzi că misterioasa piatră sporește încrederea în sine și abilitățile interpersonale.
Creativitatea este conectată cu pasiunea în cazul granatului. Astfel, se crede că purtătorii pietrei semiprețioase granat au o deschidere mai mare spre activitățile creative precum pictura, desenul, scrisul, muzica, pentru care tind să dezvolte pasiuni.
Energia masculină care îi este specifică pietrei granat o determină să fie încărcată spiritual cu forță și curaj.
Pe planul fizic, se crede că granatul are capacitatea de a purifica energiile și de a revitaliza organismul, pregătindu-l pentru evoluția spirituală.
Granate și zodii
Grupul de zodii pentru care efectele metafizice ale granatului sunt extrem de intense este format din Taur, Vărsător, Scorpion și Leu.
În zodiacul chinezesc, zodia Șoarecelui este asociată cu granatul.
Bijuterii cu granat
Iată câteva modele de bijuterii cu granat pe care le vei găsi pe site-ul nostru: