Tipuri de inele de logodnă

inele de logodna

Inelul de logodnă reprezintă unul dintre cele mai căutate tipuri de bijuterii, fapt datorat, în mare parte, încărcăturii simbolice pe care acesta o poartă. Mai mult decât un dar special, este o promisiune de iubire, un prim pas pe care îndrăgostiții îl fac pe drumul întemeierii unei familii. De aceea, este important ca acest inel să fie întocmai cel potrivit pentru parteneră: să reflecte gusturile ei în materie de bijuterii și să vorbească, în același timp, despre povestea voastră unică.

Tradiția purtării de inele de logodnă ne poartă până în secolul al IX-lea d.Hr., când Papa Nicolas I, într-o însemnare, făcea referire la inelul din aur purtat de către bărbați ca reprezentare a posibilității și capacității acestora de a-și găsi o soție. Mai târziu, în apropierea anului 1500, Maria de Burgundia primește de la ducele Maximilan al Austriei primul inel de logodnă cu diamante.

Ulterior, obiceiul de a dărui un inel de logodnă cu diamant viitoarei soții a căpătat amploare în America, la începutul secolului XX.

În continuare, vom prezenta cele mai cunoscute modele de inele de logodnă, selectate în funcție de tipul pietrelor, șinei și de aranjamentul acestora, precum și inele speciale de logodnă Sabion.

Inele de logodnă solitaire

Acest model este cel mai cunoscut și apreciat tip de inel de logodnă. Are o formă clasică și o singură piatră – un design simplu, pe care îl putem asocia cu simplitatea ingenuă a unei povești de iubire.

 • a devenit popular după anul 1880
 • fiind solitaire, scoate în evidență frumusețea și strălucirea unei singure pietre
 • piatra se prinde, de regulă, în gheruțe, permițând astfel trecerea unei cantități mai mari de lumină, ce determină strălucirea mai intensă
 • piatra poate fi prinsă și în lăcaș special

Inele mănunchi (Cluster Rings)

În cazul acestui tip, pietrele sunt grupate pe capul inelului, cel mai întâlnit model fiind cel cu o piatră centrală, încadrată de numeroase alte pietre de mici dimensiuni.

Toate pietrele pot avea aceeași culoare sau nuanțele acestora pot varia.

 • inelul are forma relativ simplă, rotunjită, de factură romantică
 • reprezintă o opțiune foarte bună pentru cei care sunt în căutarea unui altfel de model decât cel solitaire

Inele de logodnă cu trei pietre

Se mai numesc și Trio sau Trinity.

 • de obicei, culorile pietrelor diferă, creându-se un joc imagistic interesant
 • piatra centrală este, în general, mai mare decât celelalte – raționament estetic în jocul volumelor
 • sunt reprezentative pentru valențele spirituale ale conceptului de treime, fiind o recomandare pentru domnișoarele cu astfel de înclinații

Inele Eternity

Model caracterizat prin dispunerea pietrelor împrejurul întregii șine – aranjament care, odată alăturat simbolisticii cercului,  devine „eternitate”.

inele de logodnă marilyn monroe
Inelul Eternity cu 35 de diamante dăruit de Joe DiMaggio lui Marilyn Monroe în 1954. Sursă foto: https://ro.pinterest.com/pin/628392954226084463/
 • modelul devine celebru în anii `70, când compania DeBeers (lider mondial în extracția de diamante, dar și producător de bijuterii) l-a relansat ca parte a campaniilor sale de promovare a diamantelor de dimensiuni mici în lumea americană
 • se bucură de o strălucire deosebită, datorită multitudinii de pietre
 • în orice poziție ar fi pus, acest inel va sta perfect pe degetul purtătoarei

Inele de logodnă Art Déco

Inspirate din stilul artistic ce a cucerit anii `20 -`30, aceste inele reflectă luxul caracteristic epocii de glorie a bijuteriei.

inele de logodnă art deco

 • se caracterizează prin forme geometrice sau arhitecturale, extrem de stilizate pe alocuri, și prin aranjamente simetrice
 • stilul de inspirație le face potrivite pentru afirmarea puterii și încrederii feminine

Inele arhitecturale

Fie șina, fie gheruțele inelului urcă mult deasupra nivelului acestuia, susținând piatra într-o formă arhitecturală înaltă, vizibilă în mod special din profil.

Inele cu șină îmbrățișată

Este unul dintre stilurile moderne care permite crearea de numeroase variante de înconjurare a  pietrei centrale cu ajutorul şinelor. Astfel, se crează iluzia a două brațe (din aur) care îmbrățișează piatra.

Inele de logodnă îngustate (Taper)

Sunt modele a căror șină se subțiază înspre capul inelului, fiind mai subțiri în zona așezării pietrelor și devenind vizibil mai groase în partea inferioară a șinei.

Inele aură

Sunt modele construite dintr-o piatră centrală, care poate fi de formă rotundă, ovală, princess sau lacrimă, înconjurată de una sau mai multe aure.

inele de logdnă aură

Superbul inel Aură (Halo) cu piatră de safir purtat de prințesa Diana și dăruit de către prințul William lui Kate Middleton în 2010. Sursă foto: https://dianalegacy.com/

Inel de logodnă sculptural

Creat manual, prin sculptură, de către bijutieri care au în spate experiența prelucrării metalelor prețioase prin această tehnică, acest inel a fost numit de către noi „Inelul cu Îndrăgostiții”. Este un model îndrăgit și ales de către cei care își doresc să împodobească degetul iubitei într-un mod inovator. Surprinde întocmai emoția sărutului

 

 

Inele de logodnă din aur și tantal

Bijutierii Sabion au creat un mix inedit – îmbinarea perfectă a aurului de 18 karate și a tantalului, un metal pe care noi, datorită procedeului complex de prelucrare și a caracterului unic pe care acesta îl are în lumea bijuteriei, îl catalogăm drept prețios.

 • alegerea unei bijuterii cu tantal este expresia unei atitudini îndrăznețe, fascinată de noutate
 • tantalul se caracterizează prin duritate, rezistență și un punct de topire foarte înalt (3017°) care îl face, însă, dificil de prelucrat – de aceea, fiecare inel de logodnă cu tantal este unic
 • designul rezultat din îmbinarea celor două metale și a pietrelor naturale este extrem de expresiv, jocul de culori fiind ușor de diferențiat față de combinațiile uzuale

Cu toate că există multiple stiluri de inele de logodnă, așadar numeroase opțiuni dintre care să-l alegi pe cel potrivit iubitei tale, există șanse să nu găsești fix modelul pe care ți-l imaginezi. Spune-ne cum ți-ai dori să fie inelul prin formularul de bijuterii la comandă. Arată-ne modele de inspirație sau realizează chiar o schiță a bijuteriei dorite și consilierii noștri te vor ajuta în cel mai scurt timp, pentru a făuri împreună inelul de logodnă ideal!

Distribuie:

S-ar putea să vă placă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cele mai citite articole

Până la lansarea următorului model din COLECȚIA FACEREA

Contactați-ne pe WhatsApp!