Home Blog – Informatii Despre Bijuterii Util Diamantul - ce este, proprietăți, legende

Diamantul – ce este, proprietăți, legende

Informații generale

Despre diamante este cunoscut faptul că sunt cele mai prețioase pietre din lume, însă aceste geme specială dețin locul 1 în mai multe topuri, diamantul fiind simultan: cea mai rară și valoroasă piatră din lume, cel mai dur element natural cunoscut de om, singura piatră compusă dintr-un singur element chimic (carbon pur), singura piatră care nu poate fi zgâriată sau șlefuită de un alt material. 

Termenul „diamant” provine din grecescul αδάμας (adamas), care se traduce cu „indestructibil” sau „incasabil”. Datorită durității poziționate la nivelul 10 pe scara Mohs, ceea ce înseamnă că este de 80 de ori mai dur decât ocupantul poziției 9, corindonul, diamantul nu poate fi distrus. Diamantele sunt atât de dure pentru că se formează la temperaturi extrem de înalte și în condiții de presiune deosebite, care există doar la anumite distanțe sub suprafața pământului. Grafitul, de exemplu, este format la fel ca diamantul, din carbon, dar în condiții într-atât de diferite încât grafitul este suficient de moale pentru a fi folosit la scris.

Ce este diamantul? Carbon pur. Diamantul este format în proporție de 99,95% carbon, restul de 0,05 % fiind alte elemente ale căror atomi nu sunt parte din structura chimică a diamantului. Unele dintre aceste elemente au rolul de a stabili culoarea diamantului.

În stare brută, neșlefuit, diamantul pare a fi o piatră oarecare, cu aspect de sticlă. Doar după tăiere și șlefuire, două operațiuni de care depinde calitatea și valoarea finală a gemei, se obține aspectul inconfundabil al diamantului.

Proprietăți fizice și unde se găsește 

Mineral: diamant

Formulă chimică: C (carbon pur)

Culoare: incolor (cel mai adesea, dar poate avea orice culoare)

Indice de refracție: 2.42

Birefringență: nu

Claritate: poate prezenta incluziuni sau iregularități (cazul a 80% dintre diamante)

Gravitate specifică: 3.52 (+/-0.01)

Duritate Mohs: 10

Sistem de cristale: cubic 

Luciu: diamantin 

diamant brut

Scurt istoric al diamantului

Descoperirea de diamante naturale a avut loc cu aproape 3000 de ani în urmă, iar cea mai veche atestare a acestora a fost în jurul anului 300 î.Hr. într-un text budist. Unii istorici susțin că în secolul IV î. Hr., diamantele puteau fi găsite în resurse limitate în râuri și alte cursuri de apă din India, bucurându-se de ele doar clasa socială înstărită a vremii. Sute de ani mai târziu, diamantele au fost importate în Europa de Vest, iar în anii 1400, au ajuns să fie purtate  de către elita europeană drept accesorii prețioase.

Odată ce diamantul devine popular în Europa, avansează și cercetările asupra modului în care acesta poate fi prelucrat pentru obținerea celor mai frumoase bijuterii. Un moment cheie în istoria nestematei este identificat la  Anvers, Belgia, în sec. XV, unde a fost tăiat primul diamant în fațete. În prezent, Anvers este centrul european al diamantelor.

Apoi, în a doua jumătate a secolului XIX, sunt descoperite zăcăminte de diamante impresionante în Africa de Sud, la Kimberley. În 1888 este înființată celebra companie DeBeers, care acaparează minele din Africa de Sud și înregistrează o creștere accelerată a popularității care se extinde în secolul XX prin monopolul companiei asupra întregii piețe de diamante din lume (controla 90% din piața globală).

Unde se găsește 

În ultimele decenii, au fost găsite și cuantificate resurse valoroase de diamante în Africa Centrală (Republica Democrată Congo), Rusia, Botswana, Australia, Canada, Brazilia, Sierra Leone, Angola, Indonezia.

În prezent, Botswana, Rusia și Angola sunt regiunile unde se găsesc diamante – câte o mină de diamante cu cantități mari, de peste 130 Mct.

Cei patru „C” ai diamantului 

Cel mai cunoscut sistem de evaluare a diamantelor este cel stabilit de către Institutul Gemologic American (GIA) în 1953, și anume „Cei patru C”: color (culoare), clarity (claritate), cut (tăietură), carat (carat). Pretutindeni în discuțiile despre diamante naturale se vor avea în vedere cele patru elemente. Sistemul este valabil atât pentru diamantele deja montate în bijuterii, cât și pentru cele supuse tranzacționării. Pentru evaluarea gemei conform celor 4 indici, se folosește microscopul sau lupa care mărește de 10 ori, în condiții de lumină naturală cu sursă de fluorescență.

Claritatea diamantului se referă la gradul de prezență a incluziunilor în interiorul pietrei sau a iregularităților pe suprafața acesteia. Un diamant perfect nu prezintă nici incluziuni, nici iregularități. În funcție de claritate, diamantele pot fi încadrate astfel: FL (flwaless – perfecte), IF (internally flowless – perfecte în interior), VVS1/VVS2 (cu foarte, foarte puține incluziuni), VS1 (cu foarte puține incluziuni), SI1/SI2 (cu puține incluziuni), I1/I2/I3 (cu icluziuni).

Culoarea diamantelor este un aspect comun în cazul acestor pietre, cu toate că există tendința generală de a crede că diamantul este incolor. De fapt un diamant complet incolor este extrem de rar, în timp ce majoritatea diamantelor prezintă tente mai ușoare sau mai intense de galben/maroniu. Clasificarea diamantelor în funcție de culoare pe o scară alfabetică de la litera D la litera Z este realizată de GIA astfel: incolore (D), aproape incolore (E-F), cu slabe tente de galben (G-H), foarte ușor galbene(I-J), ușor galbene(K-M), diamante colorate în culori fantezie (N-J). Culorile fantezie (Fancy Colors) aparțin diamantelor cu tentă vizibilă de culoare.

Tăietura unui diamant este cea mai importantă trăsătură a acestuia deoarece de ea depind strălucirea, focul și scintilația pietrei. Tăietura este analizată în funcție de proporțiile, unghiurile și finisajele gemei, însă nu depinde de forma acesteia. Realizarea unei tăieturi perfecte depinde exclusiv de priceperea șlefuitorului și de aparatura folosită. 

Caratul este unitatea de măsură a masei diamantului. Un carat cântărește 0,20 grame. Cu cât un diamant are un carataj mai mare, cu atât este mai valoros, deoarece cu cât pietrele sunt mai mari, cu atât sunt mai rare. O bijuterie cu o singură piatră de un anumit carataj va fi mai valoroasă decât o bijuterie cu mai multe pietre și același carataj (în aceleași condiții de claritate, culoare și tăietură).

Cum se îngrijește diamantul 

Pentru ca bijuteria ta cu diamant să fie păstrată în cea mai bună stare, îți recomandăm să:

  • o păstrezi în caseta de bijuterii atunci când nu o porți;
  • o cureți periodic cu jet de apă călduță și câteva picături de săpun, după care să o usuci cu un material textil moale;
  • vizitezi anual bijutierul profesionist pentru a verifica bijuteria.

Proprietăți metafizice

Atunci când porți un diamant, te cuprinde o stare de bine care te umple de energie și de optimism. Ei bine, acest lucru se datorează multiplelor beneficii pe care nestemata le oferă organismului uman. 

Proprietățile metafizice: 

  • este piatra puterii înțeleasă ca forță și rezistență. De-a lungul timpului, s-a înrădăcinat credința că diamantul este piatra câștigătorilor, având o conexiune directă cu energia divină;
  • este un simbol al iubirii și al legăturilor interumane;
  • stimulează creativitatea, inuiția, viziunea, claritatea gândurilor;
  • potențează încrederea în sine, pacea interioară;
  • aduce prosperitate și este un talisman norocos și protector împotriva energiilor negative;
  • ajută la curățarea aurei, la îmbunătățirea relației cu sinele, la descoperirea de sine și la vindecarea emoțională

Diamantul și zodiile

Despre diamante se crede că aduc cele mai multe beneficii nativilor din zodiile capricorn, taur, leu, fecioară, balanță.

Cele mai populare tăieturi ale diamantului 

Clasificarea diamantelor după tăietură se împarte în două tipuri: rotunde (briliante) și tăieturi fantezie. De departe, tăietura briliant este cea mai cunoscută. 

Tăieturile fantezie pot fi: diamant Asscher, diamant Cushion, Inimă (Heart), diamant Radiant, diamant Smarald (Emerald), diamant Pară (Pear), diamant Oval, diamant Marchiză (Marquise), diamant Radiant pătrat (Square radiant), diamant Prințesă (Princess), diamant Baghetă (Baguette).

tabel taieturi diamante

Diferența dintre diamant și briliant

Briliantul și diamantul nu sunt două pietre prețioase distincte. Este numit „briliant” un diamant care a fost tăiat în formă rotundă (cel mai adesea), pară sau ovală. Peste trei sferturi dintre diamante sunt tăiate briliant, pentru că această tăietură  cu 57 sau 58 de fațete pune în valoare maximul de strălucire pe care minunata piatră prețioasă îl poate oferi. Lumina este captată perfect și refractată în strălucirea și focul pietrei, creându-se apoi efectul de scintilație – strălucirile colorate în spectrul curcubeului care se observă atunci când miscăm un diamant în lumină.

Diamantele cu tăietură briliant se regăsesc montate în majoritatea inelelor de logodnă cu diamante și sunt preferatele vedetelor. Este tăietura care va fi întotdeauna la modă. Din perspectiva costurilor, tăietura briliant este cea mai valoroasă. 

briliant

Legende 

Era un timp în care oamenii credeau că diamantele au calități magice. Se credea că diamantele neșlefuite au puterea de a proteja împotriva spiritelor malefice, că au puterea de a vindeca diferite afecțiuni și de a-l face, pe cel care poartă piatra asupra lui, indestructibil, la fel ca un diamant. Se credea, de asemenea că, dacă vei încerca să șlefuiești gema respectivă, puterile miraculoase ale diamantelor vor dispărea.

Mai ales în Evul Mediu erau populare aceste credințe. Conform medievalilor, diamantul vindeca depresia, infecțiile și bolile de inimă. În multe cazuri, tămăduitorii aplicau direct piatra de diamant pe zona bolnavă pentru a grăbi vindecarea. Războinicii purtau diamante atunci când plecau la lupte, atât ca talisman, cât și ca remediu în cazul rănirii.

Exista și o altă latură a puterii diamantelor: Papa Clement al VII-lea a murit după ce a luat un medicament care conținea pudră de diamant iar apoi s-a răspândit în lume ideea că diamantele ar fi de fapt otrăvitoare. Sultanul otoman Baiazid a fost otrăvit de către fiul său cu pudră de diamant.

În legenda grecească, se spune că zeul Cronos l-a transformat pe Adamas într-o piatră prețioasă pe care a înzestrat-o apoi cu darul puterii absolute și al norocului. 

Tot în Grecia, dar și în Roma Antică, „focul” observat în inima diamantelor simboliza flacăra arzândă a iubirii. Această asociere a dat naștere unei viziuni romantice asupra diamantelor, care s-a concretizat mai târziu în inelul de logodnă cu diamant.

În Egiptul Antic, diamantul era asociat cu Soarele, adevărul și curajul. Diamantele erau plasate de către faraoni în centrul Ankh-ului, simbolul vieții însăși.

De ce sunt diamantele veșnice 

inel cu diamante

Sloganul „Diamonds are forever” („Diamantele sunt pentru totdeauna”) a făcut celebră campania de marketing a companiei De Beers. Expresia, desemnată drept cel mai bun slogan al secolului XX, aparține lui Mary Frances Gerety, copywriter al unei agenții de publicitate anagajate de către De Beers în 1947 pentru promovarea consumului de diamante. 

Veșnicia diamantelor nu este doar un artificiu de marketing ci este termenul care cuprinde însemnătatea acestor pietre speciale. Atunci când achiziționezi un diamant, faci o investiție cu două fețe, ambele rezistente în lupta cu timpul. Datorită compoziției sale care nu permite distrugerea, diamantul va rezista, la propriu, pentru totdeauna, fără ca valoarea sa să scadă. Din contră, diamantele reprezintă o investiție financiară extrem de bună. În plus, o bijuterie cu diamant va fi moștenită de-a lungul generațiilor, purtând cu ea povești de suflet. Există numeroase diamante celebre care s-au aflat de-a lungul veacurilor în posesia numelor mari ale istoriei și care au traversat perioade cruciale din evoluția umanității. 

Diamantele chiar sunt pentru totdeauna!

Distribuie:

S-ar putea să vă placă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Până la lansarea următorului model din COLECȚIA FACEREA