Totul despre Smarald

totul despre smarald

Este o piatră superbă care ne captivează atenția de mii de ani, astfel că merită să reunim toate informațiile despre ea: totul despre smarald.  Dorite pentru culoarea lor bogată, smaraldele sunt cele mai vibrante dintre toate pietrele prețioase de culoare verde.

Făcând parte din „coroana” pietrelor colorate prețioase, alături de rubine și safire, smaraldele sunt asociate cu speranța, noile începuturi și semnele înfloritoare ale primăverii, aceste atribuiri făcându-le piatra perfectă pentru cei născuți luna mai.

Smaraldul este o varietate de beril verde-albastru-verzui, un mineral în care este inclus acvamarinul (albastru deschis), morganitul (roz), heliodorul (galben) precum și berili în alte culori. Culoarea verde a smaraldului este de regulă cauzată de impuritățile de crom și, ocazional, de impuritățile de vanadiu. Smaraldul este de departe cea mai valoroasă varietate de piatra prețioasă din familia berilului, fiind una dintre puținele pietre prețioase existente.

Experții în bijuterii au păreri diferite în ceea ce privește gradul de „verde” care face ca o piatră să fie un smarald.

Unii comercianți tind să dea numele de smarald oricărui beril verde colorat de crom. Dar pentru majoritatea gemologilor și  laboratoarelor gemologice este mai corect să numim piatra un simplu beril verde atunci când culoarea sa este „prea deschisă” pentru a fi clasificată ca smarald. Cu toate acestea, chiar și în cadrul acestui grup, există o diferență de opinii cu privire la ceea ce este considerat „prea deschis”.

GIA folosește calcule comparative de laborator pentru a determina dacă culoarea verde este suficient de închisă și suficient de saturată pentru a fi numită smarald.

informatii despre smarald
Un smarald brut, înainte ca acesta să fie transformat într-o bijuterie.
Sursă foto: https://www.galeriemagazine.com/worlds-most-famous-emerald-jewels/

Despre smarald: origini și legende

Datând din antichitate, smaraldele au fost adorate de Cleopatra, care în mod renumit avea propriile sale mine de smarald în Egipt. Astăzi, cele mai rare smaralde se găsesc în Muzo, o mină amplasată la poalele luxuriante ale Anzilor columbieni, dar pot fi găsite depozite de smarald și în Brazilia, Zambia, Zimbabwe, Afganistan, Australia, India, Austria și Mozambic.

Numele acestei pietre prețioase fermecătoare provine din cuvântul grecesc antic smaragdus, iar primele mine de smarald cunoscute au fost identificate în Egipt, datând încă din anul 330 î.Hr.

Smaraldele care existau în zona care a devenit în prezent Columbia, au făcut parte din prada exploratorilor spanioli din secolul al XVI-lea, când aceștia au invadat Lumea Nouă. Incaşii foloseau deja smaralde în bijuteriile și ceremoniile religioase de 500 de ani, la acea vreme. Spaniolii, care prețuiau aurul și argintul mult mai mult decât pietrele prețioase, schimbau smaralde cu metale prețioase. Comerțul lor a deschis privirea regalității europene și asiatice spre maiestuozitatea smaraldului.

Curând, se credea despre smarald că era darul zeilor și nu este surprinzător că piatra a fost cunoscută și ca „piatra regilor ”.

Una dintre legende spune că dacă smaraldul era pus sub limbă îl înzestra pe purtător cu capacitatea de a prevedea viitorul, precum și de a dezvălui adevărul și de a fi protejat împotriva vrăjilor malefice.

În vremurile grele ale lumii, se credea că smaraldul vindeca boli precum holera și malaria.

Se mai spunea despre smarald că purtarea acestuia dezvăluie adevărul sau falsitatea jurământului unui îndrăgostit.

Legenda mai spune că smaraldul era una dintre cele patru pietre prețioase date de Dumnezeu, regelui Solomon. Se spunea că aceste patru pietre l-au înzestrat pe rege, cu putere, asupra întregii sale creații.

Caracteristici tehnice

Smaraldul are duritatea Mohs de 7,5 la 8, ceea ce este, în mod normal, o duritate foarte bună pentru ca o piatră să fie utilizată în crearea bijuteriilor. Cu toate acestea majoritatea smaraldelor conțin numeroase incluziuni sau fracturi de suprafață. Acestea pot slăbi piatra, o pot face fragilă și o pot face să se spargă. Acestea sunt caracteristici prevăzute ale smaraldului. Este rar să găsești un smarald care să nu aibă incluziuni sau fracturi de suprafață care să poată fi văzute cu ochiul liber. Sub mărirea unei lupe, se poate vedea, la majoritatea smaraldelor o „grădină” de incluziuni. Pentru a îmbunătăți aspectul, majoritatea smaraldelor sunt tratate cu uleiuri, ceară, polimeri sau alte substanțe care intră în fracturi și le fac mai puțin evidente.

• Culoare: o culoare distinctă verde, care variază între verde albăstrui și verde ușor gălbui. Pietrele cu un ton deschis sau cu o saturație scăzută ar trebui numite „beril verde”, în loc de smarald;
• Claritate: aproape fiecare smarald natural are caracteristici vizibile, care pot fi incluziuni, fracturi la suprafață sau fracturi tratate;
• Diafanitate: transparent până la translucid
• Scindare: o direcție de scindare imperfectă
• Durabilitate: smaraldul este foarte dur, dar aproape toate exemplarele au incluziuni și fracturi de suprafață, care le compromit durabilitatea.
• Duritatea Mohs: 7,5 – 8
• Greutatea specifică  2.7 – 2.8
• Compoziție chimică: Be3Al2 (SiO3) 6

Incluziuni ale Smaraldului (Sursă foto: Pinterest):

 

TĂIETURA SMARALDULUI

Tăierea unui smarald este principalul factor, în afară de culoare, care determină valoarea și frumusețea acestuia. Despre smarald se știe că este o piatră care poate fi modelată într-o varietate de forme și dimensiuni de carate. Diverși factori sunt luați în considerare atunci când se taie un smarald dintr-un depozit grosier.

Formele cele mai cunoscute sunt cushion, rotund, emerald și princess.

Tăietura  smarald (emerald cut) este cea mai populară și poartă chiar numele pietrei prețioase. Are fațete paralele, care sunt tăiate cu precizie. Acest lucru permite culorii să strălucească și de asemenea, ajută smaraldul să își mențină integritatea structurală.

taietura smarald
Sursă foto: Pinterest

Despre smarald: proprietăți energetice și terapeutice ale smaraldului

În ceea ce privește proprietățile curative, nici smaraldele nu sunt lipsite de ele.

Locuitorii Egiptului Antic erau siguri că un talisman cu smaralde poate întârzia îmbătrânirea fizică și sufletească.

Despre smarald se cunoaște încă din timpuri îndepărtate că are și capacități magice. Pietrele de smarald ar ajuta oamenii atunci când aceștia săvârșesc fapte bune și îi ajută să înțeleagă semnele divine.

Bijuteriile cu smaralde sunt dintotdeauna apărătoare ale maternității și întăresc legăturile între soți. Nu în zadar, smaraldele sunt simbolul pentru împlinirea a 55 de ani de căsătorie: nunta de Smarald.

Astăzi, culoarea verde-smarald este cunoscută pentru ameliorarea stresului și a oboselii ochilor.

Alte efecte energetice și binefăcătoare ale smaraldului:

 • amplifică sinceritatea, armonia și echilibrul interior
 • ajută la meditație și concentrare
 • protejează împotriva energiilor dăunătoare
 • ajută la înțelegerea sinelui
 • este un bun talisman norocos în călătorii
 • influențează regenerarea țesuturilor în urma traumatismelor acestora
 • are rol detoxifiant
 • oferă suport pentru sănătatea mintală

Bijuterii celebre cu Smarald

Smaraldul Hooker

despre smarald
Sursă foto: https://www.gia.edu/emerald-history-lore, cu amabilitatea Institutului SMITHSONIAN

Smaraldul Hooker a fost extras dintr-o mină neidentificată din Columbia, în secolele al XVI-lea sau al XVII-lea. Smaraldul brut a fost trimis în Europa de cuceritorii spanioli, pentru a fi tăiat și lustruit, înainte de a fi vândut familiei conducătoare a Imperiului Otoman.

Cântărește 75,47 carate și a fost montat în platina, într-o broșa, alături de nu mai puțin de 13 carate de diamante de către CompaniaTiffany & Co.

Spectaculoasa broșă a fost  purtată de către Sultanul Abdul Hamid II, ultimul sultan al Imperiului Otoman și este expusă în Janet Annenberg Hooker Hall of Geology, Gems și Minerals, de la Muzeul Național de Istorie Naturală al Institutului  Smithsonian din Washington D.C., Statele Unite.

Smaraldul Chalk (cretă)

Sursă foto: https://www.galeriemagazine.com/worlds-most-famous-emerald-jewels/, cu amabilitatea Institutului SMITHSONIAN

Unul dintre cele mai faimoase smaralde din lume este smaraldul de cretă, care cântărește 37,8 carate. Se clasează printre cele mai frumoase smaralde care au fost descoperite, datorită clarității sale remarcabile și a culorii verzi, bogat catifelate. A cântărit inițial 38,4 carate, dar a fost tăiat și așezat într-un inel de platină și aur proiectat de Harry Winston Inc., unde este înconjurat de 60 de diamante în formă de pere, însumând 15 carate. A fost donat Institutului Smithsonian de către domnul și doamna O. Roy Chalk în 1972 și poate fi găsit expus în Galeria Gemologică de la Muzeul Național de Istorie Naturală.

Broșa de smarald și diamant Bvlgari (deținută cândva de Elizabeth Taylor)

Sursă foto: https://www.galeriemagazine.com/worlds-most-famous-emerald-jewels/

Broșa – pandantiv cu smarald de aproximativ 23,46 carate și diamante creată de Bvlgari a aparținut actriței Elizabeth Taylor. Richard Burton a cumpărat această broșă pentru Elizabeth Taylor în timpul filmărilor pentru Cleopatra la Roma, în primele zile ale relației lor.  A fost purtată de actriță la nunta lor în 1964, apoi a fost vândută către Christie’s  în 2011 cu 6,6 milioane de dolari. Astăzi, deține recordul pentru cea mai scumpă bijuterie cu smarald vândută vreodată la licitație.

Tiara Vladimir a reginei Elisabeta a II-a

bijuterii cu smarald
Sursă foto: https://ro.pinterest.com/pin/443745369537368136/

Tiara Vladimir, deținută în prezent de regina Elisabeta a II-a, a fost comandată de Marea Ducesă Vladimir de la bijutierul Bolin de la curtea Romanov și a fost ascunsă în palatul din St.Petersburg, ținută în siguranță, în timpul Revoluției Ruse, apoi scoasă în secret din Rusia și vândută Reginei Maria (bunica reginei actuale a Regatului Unit).

Bijuterii cu Smarald de la Sabion

Pentru că iubim Smaraldul, ne dorim să-i redăm frumusețea captivantă întocmai. Iată o selecție de bijuterii cu smarald disponibile în magazinul online sabion.ro, care reflectă tot ceea ce cunoaștem despre smarald și ne farmecă!

Inelul GL.6491 este lucrat manual din aur alb de 18 karate și are montat ca piatră centrală un smarald în greutate de 0,31 ct și 16 diamante în greutate totală de 0,18 ct, culoare-claritate GSI.
Pandantul BB.BB.271577 este lucrat din aur alb de 14 karate. Are montate diamante de 0,08 ct, culoare-claritate GSI și un smarald.
Cerceii de femei BB.761678 sunt realizați din aur rose de 14 karate și sunt decorati cu diamante de 0,10 ct culoare-claritate GSI și smaralde.

Cum se îngrijește o bijuterie cu smarald?

Curățarea smaraldelor trebuie făcută cu atenție.

Curățarea mecanică nu este recomandată pentru smaralde. În cel mai rău caz, metodele cu ultrasunete și abur pot fisura sau chiar sparge smaraldele. De asemenea, curățarea cu aburi și ultrasunete poate elimina uleiurile și alte tratamente de umplere a fracturilor.

Pentru îngrijirea periodică a bijuteriei cu smarald acasă, folosiți doar apă caldă, detergent și o perie moale pentru curățare.

Cea mai sigură variantă pentru această piatră delicată este îngrijirea ei periodică la bijutierul profesionist.ii

Distribuie:

S-ar putea să vă placă

1 Comentariu

 1. Eleni
  15 februarie 2021

  Intr-adevar, smaraldul este una din cele mai pretioase pietre. Are proprietati cu totul deosebite fata de celelalte pietre. Felicitari pentru articol, merita un mare LIKE. Tine-o tot asa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Până la lansarea următorului model din COLECȚIA FACEREA