Curiozități despre topaz

piatra topaz

Direct din lumea pietrelor prețioase, vă facem cunoștință cu topazul – o piatră care ne invită să ne pierdem în intensitatea culorilor și să ne lăsăm fermecați de profunzimea ei.

Origini și caracteristici 

  •  Conține silicat de aluminiu, se găsește sub formă de cristale cubice, transparente, incolore sau de culoare, are formula chimică Al2SiO4(OH, F)2;
  •  Se clasează pe poziția a 8-a pe scara Mohs;
  • Topazul nu se dizolvă în majoritatea solvenților chimici, este predispus la spargeri dacă este lovită puternic;
  • Culorile topazului pot varia de la incolor până la variații de culori de galben, galben maroniu, albastru, roz, roz violet, maro, portocaliu spre brun, verde, roșu, violet;
  •  Intensitatea culorilor poate varia în funcție de unghiul din care este privită piatra;
  • Se poate găsi în funcție de culoarea sa în mai multe țări, precum: Rusia, Cehia, Afganistan, Norvegia, Pakistan, Italia, Brazilia, Japonia, Germania, SUA.

Pentru un studiu aprofundat despre caracteristicile topazului, vă recomandăm să vizitați pagina GIA dedicată minunatei geme.

Legende pe seama Pietrei de Topaz

Se crede că denumirea pietrei de topaz derivă din ”Topazos”, o insulă care se găsește în Marea Roșie. O altă versiune a etimologiei cuvântului ar fi că provine din sanscrită, limbă în care s-ar traduce prin „foc”. Astfel ,nu întâmplător acestei pietre îi este atribuit elementul masculin solar care subliniază forța sa energetică.

În timpurile vechi, se credea despre topaz că ar fi piatra – simbol al castității și a sincerității, ce era dăruită femeilor care urmau să se căsătorească pentru a binecuvânta uniunea matrimonială cu fericire și trăinicie.

Se crede că piatra de topaz purtată la gât, ajută la menținerea mișcărilor energetice interioare în mod armonios și contribuie la conștientizarea acestora. Topazul este piatra care ghidează călătoria interioară și ajută călătorul să realizeze care sunt efectele unui cuvânt sau al unei acțiuni greșite. Este o gemă care dăruiește fericire și este indicat să o avem aproape atunci când trecem printr-o perioadă tensionată. Piatra de topaz  „susține”  fericirea și înnoirea atât din punct de vedere spiritual cât și fizic.

 

 

pandantiv topaz
O bijuterie cu atitudine, un pandant cu o combinație de pietre seducătoare, decorat cu topaz de culoare albastru londonez.

Egiptenii foloseau piatra de topaz pentru a se proteja de energiile negative, aceasta fiind  atribuită zeului Ra (zeul soarelui). Grecii o foloseau pentru protecție și forță fizică.

Preoții evrei foloseau topazul drept amuletă împotriva răului, considerând-o simbol al înțelepciunii și curajului. Astfel piatra de topaz era una dintre cele 12 pietre folosite la această amuletă, care reprezenta cei 12 îngeri care protejează Poarta Cerurilor.

Tipuri de topaz în funcție de culorile topazului – proprietăți și beneficii

Topazul imperial sau topazul galben – ținut aproape de inimă, conferă viață lungă și stimulează inteligența. Această culoare de topaz dăruiește creativitate purtătorului și este utilă pentru cei care suferă de depresie și atacuri de panică deoarece ridică nivelul vibrațional al optimismului.

Topazul de culoare albastră –  este frecvent confundat cu piatra de aqua marin (din păcate este foarte dificil de găsit un topaz albastru natural și nu tratat). Ca toate pietrele albastre, topazul albastru vă va ajuta să vă echilibrați cu universul și divinitatea. Este o piatră relaxantă care vă conectează cu sufletul vostru și este des utilizată în meditații.

Topazul portocaliu  – se folosește pentru trezirea instinctului și stabilirea armoniei. Ajută la dezvoltarea spontaneității precum și a auto vindecării și are capacitatea de a ajuta în depășirea depresiei și a problemelor interpersonale.

Topazul roz – este una dintre cele mai rare culori de topaz, cu greu se găsesc exemplare autentice unde nu s-a intervenit asupra culorii. Din punct de vedere energetic, este cea care ajută în dezvoltarea credinței, a conexiunii cu divinitatea și restabilirea păcii.

Topazul roșu –  este cunoscut drept piatră cu o energie puternică, datorită legăturii sale solare și reprezintă focul sacru interior.

Topazul incolor – la fel ca cel roz, este dificil de găsit în natură. Acesta ajută la călătoria interioară fiind perfect pentru practicile de meditație.

Topazul verde – este cel care ne dă imbold să fim ceea ce suntem, activând personalitatea, simbolizând echilibrul, imortalitatea și puterea sufletească.

Topazul de culoare maro –  ajută în dezvoltarea laturii pozitive a personalității.

Bijuterii cu Piatră de Topaz

Topazul este o piatră foarte apreciată de către maeștrii bijutieri datorită varietății coloristice. Cele mai folosite sunt pietrele de topaz de culoare albastră – le îndrăgim și noi, la Sabion, iar de aceea am creat o varietate de bijuterii cu topaz, precum:

cercei topaz aur
Cercei realizați manual din aur de 14 karate, având montat piatra naturală topaz fatetat.
colier Sabion
Pandant realizat manual din aur de 14 karate, având montata piatra naturală topaz fatetat.
inel topaz
Inel realizat manual din aur alb de 14 karate, având montat în centrul său un topaz fatetat.

bijuterii aur

 

inel tantal
Inel realizat manual in Atelierele Sabion din aur de 18 karate şi tantal, având montat un topaz în greutate de 2,40 gr.
cercei topaz
O bijuterie cu atitudine, cercei din aur de 14 karate, decorati cu diamante de 0,22 ct, culoare-claritate GVS, topaz si London blue topaz.
inel topaz
Inel realizat manual din aur alb de 14 karate, având montat un topaz şi zirconii albe incolore.
piatra de topaz
Inel realizat manual din aur galben de 14 karate, având montat 2 topaze.

 

 

Distribuie:

S-ar putea să vă placă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Până la lansarea următorului model din COLECȚIA FACEREA