Ce este aurul alb ?

ce este aurul alb

În ultimii ani, piața bijuteriilor a cunoscut un interes crescând pentru piesele realizate din aur alb. Estetica discretă și seducătoare, rezistența sporită și strălucirea gri-metalică similară platinei sunt atributele care clasează aurul alb în topul preferințelor în materie de bijuterii din ultimele 3 decenii.

Vă invităm să descoperiți ce este aurul alb, cum se diferențiază de celelalte tipuri de aur, care este prețul aurului alb și alte informații prețioase pentru orice pasionat de bijuterii de aur!

Ce este aurul alb?

În stare naturală, aurul este de un singur fel: galben-auriu intens, un metal tranzițional, solid, care se găsește prin pietrele munților, în filoane sau prin nisipurile apelor care izvorăsc din munți și care aduc cu sine fărâmăturile pietrelor aurifere.

Mâna omului a intervenit asupra aurului clasic, galben, creând varianta „albă” a metalului prețios, având grijă ca proprietățile acestuia să rămână intacte sau chiar mai mult, o parte dintre acestea să se îmbunătățească.

Aurul alb apare pentru prima oară în anii 1920, ca substitut pentru cel mai rar și unul dintre cele mai rezistente metale din lume, platina (este de aproximativ 30 de ori mai rară decât aurul și are mult râvnita culoare alb-cenușie în mod natural).

Practic, aurul alb este un aliaj de aur galben și alte metale a cărăr combinare conduce către obținerea unui metal de culoare gri foarte deschis, light, ușor gălbui.

O schemă a unei alieri din care rezultă aur galben poate fi redată astfel:

Aur pur + Cupru + Zinc + Paladium

Totuși, este de precizat că producătorii de aliaje realizează zeci de nuanțe ale unei culori de aur și că rețetele de preparare complete, care conțin toate elementele care intră în alcătuirea unui tip de aur, sunt păstrate secret. De principiu, aurul alb poate fi rezultat prin alierea aurului galben cu alte metale de culoare albă.

Pentru a se obține aspectul similar platinei, aliajul obținut și numit aur alb necesită placare (baie galvanică) cu rodiu  – un metal nobil, din familia platinei, care oferă bijuteriei aspectul gri – metalic strălucitor și crește durabilitatea acesteia.

Deși au cunoscut perioade de popularitate și vremuri îndelungate în care dominația pieței de bijuterii de aur a aparținut variantei galbene, creațiile din aur alb se regăsesc astăzi în număr majoritar în vitrinele magazinelor de bijuterii. Începând cu anii `90, aurul alb a devenit tot mai popular, fiind ales atât pentru bijuteriile-accesorii, cât și pentru inele de logodnă și verighete.

 

Aurul alb conține nichel?

Cu toate că pe aproape întreg spațiul Uniunii Europene este interzisă utilizarea nichelului ca material de aliere în producția de bijuterii, în România nu avem încă o astfel de lege. Casa de Bijuterii Sabion nu realizează bijuterii cu conținut de nichel, astfel că bijuteriile din aur alb Sabion nu conțin acest metal.

Are aurul alb mai puțin aur decât cel galben?

Aurul galben, în stare pură, are 24 karate, ce înseamnă că 24 de părți din 24 de părți totale posibile de material prețios sunt aur pur. Dar cum bijuteriile nu se realizează din aur pur ci din aliaj de aur și alte metale menite să crească duritatea și rezistența, cel mai frecvent veți întâlni bijuterii din aur de 14 karate (14 din 24 părți ale metalului piesei sunt aur) sau de 18 karate (similar, 18 părți din metal sunt aur, iar restul elemente de aliere).

În cazul aurului alb, precum și al celorlalte tipuri de aur, proporția de aur pur este păstrată, iar ajustările se realizează în cazul elementelor de aliere: vom avea o bijuterie din aur alb de 18 karate, în care 18 părți sunt aur pur, dar conținutul de metal alb, precum paladiumul, va fi într-o proporție mai mare în cadrul celor 6 părți rămase.

Așadar, nu există nicio diferență între karatajul aurului alb și karatajul aurului galben, marcajul aurului alb fiind la fel ca în cazul celui galben.

Care este prețul aurului alb?

La fel ca în privința karatajului, conținutul de aur pur este cel care determină în cea mai mare măsură prețul aurului alb, ceea ce face ca aurul alb să nu fie cu mult mai scump decât cel galben. Diferența de preț între bijuteriile din aur alb și cele din aur galben se datorează placării cu rodiu a celor dintâi, întrucât rodiul este un metal rar și dur, care crește rezistența bijuteriei și o face să-și păstreze în timp atât nuanța plăcută de gri-metalic, cât și strălucirea.

În funcție de celelalte elemente de aliere, prețul aurului alb poate crește, însă de fiecare dată când suntem interesați de prețul unei bijuterii, trebuie să ne raportăm la piesă ca întreg și nu la comparația tipurilor de aur în sine, pentru că diferențele semnificative de preț provin de cele mai multe ori de la procesul de prelucrare a metalului până la stadiul de bijuterie. Acesta include  oameni specializați – designeri, gravori, emailori, cizelori, bijutieri, gemologi – costuri tehnologice ș.a.

Estetica

Anumite persoane consideră că aurul alb se armonizează mai bine cu diamantele decât aurul galben, reușin să scoată în evidență într-un fel aparte strălucirea pietrelor prețioase.

 

Noi suntem de părere că atunci când cei care făuresc bijuteriile sunt experți – artiști, care stăpânesc tehnicile și secretele din lumea bijuteriilor, piesele create vor vorbi de la sine despre grandoare, lux și distincție!

 

 

 

Distribuie:

S-ar putea să vă placă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cele mai citite articole

Până la lansarea următorului model din COLECȚIA FACEREA

Contactați-ne pe WhatsApp!