Totul despre safir

O piatră albastră care-ți fură privirea și o face să se piardă în profunzimea ei! Este primul lucru pe care îl putem spune despre safir, această gemă prețioasă care a cucerit universul bijuteriilor nobile încă din medievalitate.

Da, albastrul este cea mai întâlnită culoare a safirului și, poate, cea mai seducătoare, însă acesta se regăsește într-o varietate de nuanțe și, de asemenea, ascunde numeroase secrete. Le vom descoperi, pe rând, în acest articol despre safir.

Safir – Origini și Legende

Cunoștințele omului despre safir ne poară în vremurile civilizației etrusce,  în urmă cu mai bine de 2500 de ani. Luând în ordine cronologică, piatra de safir, mai apare menționată într-una dintre expedițiile lui Marco Polo, care a călătorit pe insula Serendib, în Sri Lanka, unde existau safire din abundență, așa cum acesta descria în „Cartea minunilor”. Se pare că această zonă este și cea originară, de proveniență a safirului, dinspre care ar fi ajuns ulterior în zona mediteraneană pe rutele comerciale care traversau Turcia, Iranul, Afganistanul și Pakistanul de astăzi către India.

Evul Mediu este perioada în care au devenit populare bijuterii precum inele cu safir și broșe cu safir, pe care regii le purtau pentru a-i proteja de răutatea și invidia celorlalți. Asocierea safirului cu sângele nobil și bogăția s-a amplificat până în perioada Renașterii, când această piatră era intens căutată de toți oamenii înstăriți. Se credea atunci că safirul previne sărăcia și că poate acționa asupra comportamentului uman: pe cei impulsivi i-ar fi făcut ponderați iar pe cei naivi, înțelepți. La nivelul comunicării interumane, despre safir se credea că aducea armonie între îndrăgostiți și pace între adversari.

Spațiul în care piatra de safir a devenit populară a fost cel care aparținea de Imperiul Roman, urmat de cel al Greciei și de Egipt. Anticii greci asociau safirul cu zeul soarelui, Apollo iar cei care mergeau să consulte zeitățile în temple precum, templul celebrului Oracol din Delphi, purtau deseori safir, căci credeau că are puterea de a deschide al treilea ochi, așadar o cale pentru a înțelege predicțiile oracolului.

Poporul persan este autorul uneia dintre cele mai cunoscute legende ale safirului: potrivit acesteia, safirele erau bucățele desprinse dintr-un piedestal uriaș de culoare albastră care susținea Pământul și ale cărei reflexii ofereau Cerului superba culoare.

Piatra de safir este asociată și cu tradiția ecleziastică – „safir” este menționat de mai multe ori în Biblie iar pentru o lungă perioadă, s-a crezut că Cele Zece Porunci date de Dumnezeu lui Moise au fost scrise pe o piatră de safir. De altfel, oamenii clerului au corelat safirul cu sfințenia, castitatea, puritatea datorită asemănării acestuia cu creația divină a Cerului.

Piatra prețioasă a căpătat însemnătate pentru creștinii din trecut și datorită uneia dintre formele sale populare, în formă de stea, care era numită „Piatra Destinului”. Cele trei linii care se intersectează și formează o stea în cazul acestei forme de safir corespundeau cu Credința, Speranța și Destinul. Datorită acestei interpretări, au fost create talismane cu safir, numit și „gema gemelor”.

Despre safir, oamenii timpurilor demult apuse credeau pretutindeni că are capacitatea de a vindeca bolile mintale, însă cunoscută era și puterea acestuia de a anula efectul otrăvurilor și de a vindeca afecțiunile oculare (mai ales în Egipt).

Într-atât de fascinantă a fost această gemă de-a lungul istoriei încât a devenit sursă de inspirație pentru mituri literare. Un scriitor francez al secolului al XIX-lea, Mme de Genlis, a construit Mitul Safirului Magic, potrivit căruia cel care era suspectat de adulter trebuia doar să-l atingă pentru a-și dezvălui vina odată ce safirul își schimba culoarea.

Numele „safir” provine din limba greacă, în care „sapheiros” înseamnă „albastru”. Aceeași asociere este regăsită și în limba latină, prin „sapphirus”, dar și în sanscrită, cu „sanipryam”.

Caracteristicile safirului

 • clasă de minerale: Corindon (oxid de aluminiu). Cu excepția corindonului de culoare roșie, care este numit Rubin, toate pietrele din această categorie, indiferent de nuanță, sunt safire;
 • formula chimică: Al 2 O 3;
 • culorile safirului: alb (cea mai rar întâlnită), incolor, albastru, verde, galben, portocaliu, maro, roz, violet, gri, negru, multicolor. Variațiile de culoare se datorează urmelor de alte elemente chimice din compoziția mineralului, precum fier, titan, vanadiu, cupru, magneziu, crom;
 • duritate pe scara Mohs: 9/10;
 • durabilitate: foarte crescută;
 • indice de refracție: 1,76-1,77;
 • transparență: variații de la transparent la opac;
 • tipuri de cristale formate: prismatice, bipiramidale, romboedrice sau tabulare;
 • este extras din: roci metamorfice și vulcanice, precum și din aluviuni;
 • zone de răspândire: India, Sri Lanka, Cambodgia, Thailanda, Madagascar, Tanzania, Pakistan, Afganistan, Africa de Est, Australia, Montana;

Bijuterii cu safir celebre

Pandantul cu safir al Reginei Maria

I-a fost dăruit de regele Ferdinand în 1921, fiind o creație Cartier. Regina a purtat pandantul în timpul ceremoniei de încoronare din 1922.

regina maria pandant safir
Sursă foto: https://macanni.ro/regina-maria-a-romaniei-simbol-etern-al-poporului-roman/

Inelul cu safir împărătesei  Joséphine de Beauharnais a Franței

Această bijuterie cu safir a fost dăruită de către Napoleon Bonaparte primei împărătese a Franței cu ocazia logodnei.

inel cu safir napoleon
Sursă foto: http://www.thejewelleryeditor.com/whats-on/auctions/napoleons-engagement-ring-goes-under-the-hammer-2/

Safirul Rockefeller

Cu o tăietură rectangulară perfectă, cântărind 62,02 carate,  piatra prețioasă a fost achiziționată de John D. Rockefeller în 1932 și montată într-o broșă dăruită primei sale soții. Piatra a suferit modificări în timp, cea mai recentă montură fiind într-un inel.

safirul rockefeller
Sursă foto: https://www.christies.com/lotfinder/Lot/the-rockefeller-sapphirea-magnificent-sapphire-single-stone-ring-2022213-details.aspx

Inelul cu safir al prințesei Diana

Sau în ziua de astăzi, inelul de logodnă al ducesei de Cambridge.

inel cu safir printesa diana
Sursă foto: Pinterest

Blue Giant of the Orient (Gigantul albastru din Orient)

Este cel mai mare safir fațetat din lume, cântărind 486,52 carate. Se regăsește montat pe o broșă din platină.

blue giant of the orient sapphire
Sursă foto: https://www.toptenz.net/top-10-record-breaking-gemstones.php

Proprietățile safirului

Nu este deloc surprinzător faptul că piatra de safir este atât de apreciată. Dincolo de frumusețea sa, care este amplificată de tehnicile artistice ale bijutierului (precum cea a unei tăieturi perfecte, deosebit de importantă), despre gema prețioasă se spune în ziua de azi că:

 • protejează împotriva celor răuvoitori, dezvăluindu-le vorbele și intențiile rele;
 • ajută la înțelegerea mesajelor care provin de dincolo de capacitățile fizice de înțelegere, fiind utilizat în cadrul practicilor meditative (curăță meridianele energetice);
 • potențează împlinirea visurilor și dorințelor materiale și menține bunăstarea odată atinsă;
 • stabilește pacea și armonia între parteneri de afaceri sau între angajator și angajați;
 • vindecă afecțiunile sistemului nervos;
 • reglează funcțiile glandei tiroide;
 • întărește pereții vaselor de sânge și îmbunătățește, astfel, circulația sangvină;
 • oferă claritate în gânduri;

Piatra de safir este asociată cu zodiile Pești (safir albastru clasic), Taur (safir albastru deschis), Gemeni (safir galben) și Balanță (safir stea), fiind potrivită pentru aniversările celor născuți în lunile septembrie, august și mai.

Safir sau bijuterii cu safir se dăruiesc și cu ocazia aniversărilor de orice fel de 5 ani, 45, 65 sau 70 de ani.

Casa de Bijuterii Sabion creează bijuterii cu safir care preiau splendoarea pietrei prețioase și o alătură strălucirii aurului, rezultând piese de poveste!

 • Inel de logodnă din aur alb cu diamante și safir GL.7868, colecția Gianni Lazzaro.
Distribuie:

S-ar putea să vă placă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Până la lansarea următorului model din COLECȚIA FACEREA