Home Blog – Informatii Despre Bijuterii Util Ametist - proprietăți, origini, legende

Ametist – proprietăți, origini, legende

ametist

Ametistul este cea mai prețioasă piatră întâlnită în grupa cuarțului, unde se regăsește alături de citrin, ochi de șoim, ochi de tigru, cuarț fumuriu și roz. 

De-a lungul timpului, piatra de ametist a devenit populară printre figurile regalității și Papalității, fiind adorată pentru intensitatea nuanțelor de mov în care se regăsește, precum și pentru proprietățile energetice și spirituale deosebite pe care le deține. De aceea, deloc surprinzător este faptul că fabuloase bijuterii cu ametist ies din mâinile giuvaiergiilor și sunt apoi purtate cu mândrie chiar și în rândurile celebrităților!

Ametist – legende

Conform mitologiei grecești, Ametist era o tânără fecioară de care zeul băuturii și al petrecerilor, Dionis, se îndrăgostise. Refuzându-l și dorind să scape din mrejele acestuia, Ametist a cerut ajutorul zeiței Diana, care, pentru a o proteja, a transformat-o într-o piatră albă, sclipitoare (forma pură de cuarț). Curând, Dionis a simțit remușcări pentru acțiunile sale, lacrimile i-au picurat în paharul de vin roșu. Pocalul s-a răsturnat, iar vinul roșu s-a revărsat pe toată stânca albă, până ce aceasta s-a transformat în cuarțul purpuriu pe care îl cunoaștem drept Ametist.

dionis și ametist
Sursă foto: http://www.simpliik.com/uploads/3/7/7/4/37747723/8243817.jpg?412

Luând în considerare legenda elenă, aflăm că numele de „ametist” derivă din cuvântul grecesc antic „amethustos”, care înseamnă „sobru”.  Se spunea că ametistul putea împiedica purtătorul să se îmbete excesiv și, de asemenea, că putea să mențină mintea sobră, serioasă. 

Se credea că, dacă o persoană va bea dintr-o cupă realizată integral din ametist, nu se va îmbăta. 

De-a lungul timpului, pietrei de ametist i-au fost asociate numeroase puteri.  Se considera că aceasta stăpânea gândurile rele, stimula inteligența, sporea succesul afacerilor, ferea soldații de rănile luptei și aducea victoria războinicului ce-o purta și proteja împotriva bolilor contagioase. 

În perioada Renașterii, se credea că o bijuterie cu ametist pe care era înscrisă figura unui urs alunga demonii. În această epocă, piatra de ametist a devenit reper pentru valori și aspirații umane înalte. Castitatea, sobrietatea și controlul asupra gândurilor cuiva erau atribute sporite prin purtarea pietrei. De asemenea, oamenii acelor vremuri purtau bijuterii cu ametist pentru a-și păstra calmul, echilibrul energetic și a nu se lăsa conduși de furii și pasiuni. 

Printre calitățile pe care purtătorii de bijuterii cu ametist le-au atribuit pietrei în urmă cu sute de ani putem aminti și vitejia, modestia și spiritul contemplativ care insufla inspirația artistică. 

De-a lungul veacurilor, monarhii puternici și bogați au folosit ametistul ca simbol al regalității, iar anumite pietre de ametist chiar decorează bijuteriile coroanei britanice. 

Conform mărturiilor, ametistul era un favorit personal al reginei Ecaterina cea Mare a Rusiei.

Ametistul este asociat și cu latura spiritual-religioasă. Era una dintre cele douăsprezece pietre care împodobeau pieptarul marelui preot Aaron (Exod 39). Urmând firul cronologic biblic, aflăm că  mai târziu a, reprezentat Tribul lui Dan, una dintre cele douăsprezece Triburi ale lui Israel.

În timpul Evului Mediu, Ametist a reprezentat evlavia și celibatul și, prin urmare, a fost purtat de membrii clerului Bisericii Catolice și a fost folosit pentru a împodobi cruci.

În tradiția religioasă, piatra de ametist este cunoscută pentru facilitarea conexiunii cu Divinul.

Ametist – proprietăți fizice

Clasificare chimică: silicat

Formulă chimică: SiO2 (dioxid de silicon)

Culoare: mov – cel mai frecvent întâlnit într-o formulă de mov-roșiatic intens saturat

Luciu: aspect sticlos

Transparență: de la transparent la translucent

Duritate (Mohs): 7

Sistem de cristal: trapezoidal

Cele mai mari zăcăminte de ametist se află în: Brazilia, Uruguay, Zambia, Bolivia și Tanzania. 

 

Proprietăți energetice și spirituale

Multiple puteri îi sunt asociate acestui cristal fermecător, iar toate au în comun un element: sinele. Ametistul protejează și întărește în armonie relația omului cu interiorul său, din acest punct pornind și efectele pe care le are asupra exteriorului. 

Astfel, purtarea de bijuterii cu ametist este recomandată pentru:

  • trezire spirituală (chiar și în cazul dependențelor fizice nocive precum cea de droguri sau alcool)
  • pace interioară și vindecare sufletească (echilibrare)
  • eliberare de stres, anxietate, furie
  • comunicare eficientă cu ceilalți
  • îmbunătățirea abilităților fizice și a skill-urilor
  • protecția împotriva energiilor negative, precum și a atacurilor fizice
  • curățarea tractului respirator și digestiv, remedierea problemelor de piele și a bolilor celulare
  • stimularea metabolismului

Pentru proprietățile sale, ametistul este destinat tuturor semnelor zodiacale. 

Pentru noroc, este recomandat celor născuți în Lunile Decembrie, Ianuarie și Februarie, însă se crede că aduce un deosebit succes nativilor din zodia Pești.

De asemenea, este asociat cu profesii creative sau spirituale, din lumea artelor sau a științelor spiritului, precum și cu profesii matematice (contabili, manageri, statisticieni, businessmen).

Oferă în dar o bijuterie cu ametist cu ocazia aniversării a 34 de ani de viață sau a 6 ani de căsnicie. Un inel cu ametist sau un set cu ametist poate fi darul ideal pentru sărbătorile iubirii, Dragobetele sau Valentine`s Day !

 

 

Distribuie:

S-ar putea să vă placă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Până la lansarea următorului model din COLECȚIA FACEREA