Povestea utilizării pietrei de lapis de către oameni începe cu aproximativ 6.500 de ani în urmă.
Civilizațiile străvechi prețuiau această piatră pentru culoarea sa deosebită, vie, ce captează și în ziua de astăzi privirile iubitorilor de frumos.
Istoricii cred că foarte multe referințe ale cuvântului safir, din scrierile antice, fac de fapt referire la lapis, cele două fiind la fel de prețuite și căutate, iar cuvântul „sapphirus”, însemnând albastru în latină.
Cu toate că scopul principal al utilizării sale este realizarea a unor bijuterii spectaculoase, au fost găsite și alte întrebuințări pentru această piatră.
Nuanța sa, de un albastru profund, împodobită de irizațiile aurii și argintii au făcut ca de-a lungul timpului, lapisul să constituie un element principal în lumea artei, servind ca material pentru diferite sculpturi și nu numai.
De asemenea, piatra de lapis lazuli stă la baza obținerii pigmentului albastru ultramarin, utilizat atât în realizarea unor tablouri celebre, cât și a picturilor murale, frescelor și a diferitelor obiecte de artă.
Această întrebuințare a devenit foarte populară în era renascentistă, iar obținerea pigmentului se baza pe măcinarea fină a spectaculoasei pietre.
Având în vedere costul crescut ce implica această procedură, majoritatea artiștilor preferau să păstreze nuanța pentru realizarea operelor religioase, pigmentul oferit de către lapis ajungând să fie considerat sacru în iconografia creștină.
Pigmentul din lapis lazuli a fost folosit și în alte lucrări celebre, precum Moartea virginei realizată de către Hugo van der Goes, Sfânta Familie cu Sfântul Ioan, pictură creată de Michelangelo, Noapte înstelată de Vincent Van Gogh, Fata cu cercel de perlă, de către Johannes Vermeer.
Despre lapis: origini și legende
Principala zonă de extragere a lapisului este considerată și cea mai veche sursă comercială de pietre semiprețioase, și anume provincia Badakhshan din Afghanistan . Această zonă muntoasă găzduiește aceeași mină, utilizată încă din anul 700 Î.Hr., în acea perioadă fiind cunoscută sub numele de Bactria.
Alte surse importante de extracție sunt localizate în Chile și Rusia, mai exact în Siberia, lacul Baikal.
Mai poate fi găsit de asemenea, în cantități mai mici, și în Angola, Canada, Statele Unite ale Americii (Colorado), Pakistan, Italia și Myanmnar.
Denumirea de lapis provine de la cuvântul persan „lazhward”, care înseamnă piatră albastră.
Legendele din jurul pietrei de lapis sunt dintre cele mai vechi din lume. Printre acestea se numără și mitul Inannei, zeița sumeriană a dragostei, războiului și înțelepciunii. Se spune că aceasta a coborât în infern, după sora ei, protectoarea lumii de dincolo. Pentru a se pregăti pentru această călătorie anevoioasă, plină de obstacole, Inanna și-a decorat trupul cu simboluri ale puterii, printre care numeroase bijuterii și amulete cu lapis lazuli.
În Egiptul antic, faraonii iubeau piatra de lapis, din care realizau diferite amulete sau chiar sculpturi închinate zeilor. De asemenea, judecătorii purtau emblema lui Maat, zeița adevărului, sculptată integral din această piatră.
Cristalele de lapis lazuli erau utilizate pentru decorarea mormintelor regilor din Egipt, de exemplu, se spune că sarcofagul regelui Tutankhamon a fost înconjurat de această piatră, pentru a-l ghida în viața de apoi.
Caracteristici tehnice ale lapisului
Lapis lazuli este o piatră semiprețioasă, formată prin agregarea unor minerale diferite, precum: lazurit, calcit și pirită. Uneori se pot întâlni și diopsid, amfibol, feldspat și mică.
Pentru a putea fi clasificată sub denumirea de lapis, o piatră trebuie să conțină un procent de cel puțin 25% de lazurit.
Lazuritul este responsabil pentru nuanța deosebită de albastru pe care o posedă piatra de lapis, astfel, cu cât concentrația de lazurit este mai mare, cu atât culoarea este mai intensă.
Calcitul este deseori al doilea cel mai abundent mineral găsit în componența lapisului și este responsabil pentru părțile albe-argintii.
Pirita, deși prezentă într-o proporție mai mică, are un impact vizual puternic, oferind irizațiile aurii ale pietrei, sub formă de mici puncte sau chiar benzi.
În funcție de proporțiile acestor trei minerale principale, lapisul poate avea aspecte diferite, de la albastru uniform, lipsit de irizații și până la o nuanță dominată de pirită și calcit.
Deși majoritatea oamenilor asociază piatra de lapis cu albastrul intens, închis, pot fi întâlnite și cazuri în care, culoarea acesteia este de un albastru violet, royal sau chiar mai deschis.
Cu toate acestea, variațiile deschise la culoare sunt considerate de o calitate mai scăzută, iar prețul lor scade.
Există cazuri în care poate apărea chiar o nuanță de un albastru verzui, atunci când pirita este prezentă într-o cantitate mai mare decât în mod normal.
Exemple de diferite nuanțe de lapis:
Surse foto: healingcrystals.com / gia.edu
Varietate: Lazurit
Sensibilitate la căldură: Nu
Formulă chimică: (Na, Ca)8(Al, Si)12O24(S, SO4)
Culori: Albastru închis, royal, albastru-violet, albastru deschis, albastru-verzui
Duritate Mohs: 5-6
Structură cristalină: Dodecaedrică
Indice de refracție: 1.50-1.55
Luciu: Fără
Transparență: Opac
Proprietăți energetice și spirituale
Pe lângă frumusețea feerică a pietrei de lapis, aceasta posedă și proprietăți deosebite, precum alungarea melancoliei, indiferenței și tristeții.
Astfel, lapisul a primit de-a lungul timpului denumirea de piatră păstrătoare a înțelepciunii, care ajută la cunoașterea sinelui și a forțelor proprii, prin intermediul strânsei legături pe care o are cu subconștientul persoanei ce o posedă.
În antichitate, lapisul era considerată piatra divinităților, iar egiptenii credeau că prin intermediul acesteia pot comunica cu zeii.
De altfel, în India, piatra era folosită pentru realizarea obiectelor utilizate în timpul ritualurilor.
În timpurile străvechi, lapisul era dăruit ca semn al prieteniei și al devotamentului, fiind un simbol pentru sinceritate și generozitate.
Prin intermediul piritei ce oferă irizațiile aurii, lapisul este conectat cu energia solară, reușind să echilibreze chakra celui de-al treilea ochi. Când acești centrii de energie sunt în armonie, dorințele personale sunt mai ușor de materializat, datorită autenticității și armoniei oferite.
Precum în antichitate, lapis lazuli este utilizat și în zilele noastre pentru atingerea unei stări spirituale superioare, mai apropiată de energia cosmică.
Proprietățile de vindecare a psihicului sunt benefice în special atunci când în viața unei persoane apar schimbări mari sau în situația în care trebuie să ia decizii importante.
Zodiile asociate lapisului sunt taur, săgetător, balanță și capricorn, iar utilizarea pietrei de către acești nativi poate atrage prosperitate și succes, schimbările în bine venind mai ușor către ei.
Bijuterii celebre cu lapis
Scarabeul încoronării regelui Tutankhamon, realizat din aur de 14 karate și lapis, de către Franklin Mint, în 1977.
Pandantivul este o recreare autentică a scarabeului vechi de 3.300 de ani, creat din aur masiv, de la brățara găsită la mâna mumiei faraonului.
Sursă foto: Kindredblack.com
Bijuterii Sabion cu lapis
Setul handmade din aur de 14 karate și lapis lazuli pune în evidență frumusețea albastrului împodobit de irizațiile piritelor și calcitului într-un mod spectaculos, creând iluzia unui cer înstelat sau chiar a unei constelații.
Broșa, un accesoriu nelipsit din caseta de bijuterii a unei doamne, de o eleganță deosebită, atât datorită pietrei de lapis, cât și a formei de păianjen, simbolul fragilității.
Un accesoriu luxuriant, butonii din aur alb de 14 karate cu lapis, sunt completarea perfectă a ținutei unui gentleman.
Inelul din aur de 14 karate aduce în prim plan magia pietrei de lapis într-o manieră elegantă și simplă, ceea ce îl face potrivit pentru o multitudine de ocazii.
Sfaturi de îngrijire a pietrei de lapis
Având în vedere duritatea scăzută a lapisului, de 5-6 pe scara Mohs, acesta necesită o atenție sporită atunci când vine vorba de îngrijire și curățare.
Este recomandată păstrarea bijuteriilor în casete speciale, pentru a le proteja de suprafețele dure, care le-ar putea zgâria sau deteriora.
În ceea ce privește inelele și brățările cu lapis, nu este recomandată purtarea lor zilnică, deoarece, spre deosebire de pandantive, cercei sau broșe, există un risc mai mare de a lua contact cu diferite suprafețe sau substanțe dăunătoare.
Trebuie evitate sub orice formă atât loviturile cât și metodele de curățare mecanică sau cu substanțe chimice.
Pentru curățarea acestei pietre este recomandată doar o perie fină, cu puțină apă și un săpun mai blând.