Totul despre tanzanit

“Tanzanitul este cea mai frumoasă piatră albastră descoperită in 2000 de ani”
HENRY PLATT, președintele TIFFANY & CO (1968)

Popularitatea crescândă a acestei bijuterii transparente cu nuanțe care variază de la albastru la violet a fost determinată de culoarea sa vie, claritatea ridicată și potențialul său pentru a fi tăiată în forme diverse, mari.

tanzanit
Sursă foto: Pinterest

Tanzanitul poate fi o piatră relativ nou venită în lumea pietrelor colorate, dar a fost una dintre cele mai incitante descoperiri de bijuterii, din secolul al XX-lea.

În scurt timp, a devenit a doua cea mai populară bijuterie albastră după safir.

Nu este doar o piatră norocoasă pentru cei născuți în luna decembrie, ci este și bijuteria pentru cea de-a 24-a aniversare a nunții.

Exploatat comercial într-un singur loc, tanzanitul este mai rar decât diamantul.

Numeroasele culori ale tanzanitului: violet-albastru catifelat, luxuriant, pastel, lavandă și albastru deschis.
Sursa foto: Pinterest

Despre tanzanit: origini și legende

Tanzanitul are o singură sursă: dealurile Merelani din nordul Tanzaniei.

Dealurile Merelani din nordul Tanzaniei este singurul loc de pe pământ unde tanzanitul este exploatat comercial. Dealurile acoperite de iarbă, tufișul, solul stâncos și ocazional, copaci,  formează peisajul local. În operațiunile mecanizate de exploatare, muncitorii recuperează tanzanitul din minele săpate la peste 100 de metri, adâncime în pământ. La nord de mine, se înalță pantele acoperite de zăpadă ale Muntelui Kilimanjaro.

Întâmplarea a făcut ca în 1967, un om din tribul Masai să descopere un grup de cristale intens transparente, având culoarea de la violet până la albastru, care se desprindeau din pământ. El a avertizat un căutător local de pietre prețioase, acesta sperând că este un nou depozit de safir. În schimb, depozitul conținea una dintre cele mai noi pietre prețioase ale lumii: tanzanitul.

În scurt timp, au urmat ale descoperiri de tanzanit în acea zonă de aproape 32 km pătrați. Nimeni nu știa cu siguranță ce sunt acele cristale frumoase, dar toată lumea voia să pretindă profiturile de pe urma exploatărilor. Noua piatră avea sa fie cunoscută sub numele de tanzanit și urma să concureze ca popularitate cu cele 3 pietre prețioase colorate din vârful piramidei: safir, smarald și rubin.

Tiffany & Co și-a recunoscut potențialul de vânzător internațional și a încheiat o afacere, devenind astfel distribuitorul său principal. Tiffany & Co a numit bijuteria în onoarea Tanzaniei și a promovat-o printr-o mare campanie publicitară în 1968. Aproape peste noapte, tanzanitul a devenit popular printre cei mai importanți designeri de bijuterii, precum și printre clienții care aveau un ochi pentru frumos și pentru pietre prețioase neobișnuite.

Caracteristici tehnice ale tanzanitului

Tanzanitul este o varietate de culoare albastru violet până la  violet albăstrui a mineralului zoisit.

Aspectul tanzanitului este influențat foarte mult de pleocroismul său, care reprezintă capacitatea unei pietre prețioase de a arăta culori diferite, atunci când este privită în direcții diferite.

Pleocroismul tanzanitului a fost documentat în lucrări științifice la scurt timp după descoperire. În 1969, un mineralogist american a descris culorile pleocroice ale bijuteriei drept  „roșu-violet, albastru intens și verde galben”.

Astăzi, cele mai multe pietre prețioase sunt tratate termic, ceea ce elimină sau reduce culoarea pleocroică galben-verde sau maroniu, maximizând albastrul și violetul.

Tanzanitul de calitate superioară poate fi albastru violet – asemănător cu o culoare fină de safir – sau o nuanță unică, predominant violetă. Unele pietre pot părea, de asemenea, mai violacee, în funcție de modul în care tăietorul alege să șlefuiască piatra.

Culoarea exactă depinde de culoarea inerentă a pietrei brutei originale, de dimensiunea sa, de culorile pleocroice, pe care tăietorul le favorizează atunci când orientează piatra modelată și de lumina sub care este văzută bijuteria finită.

Iluminarea rece – asemănătoare fluorescenței echivalente cu lumina zilei – va sublinia albastrul tanzanitului, în timp ce iluminarea caldă – asemenea incandescenței – o va face să pară mai violet. La fel ca alte pietre prețioase colorate, tanzanitele vii, puternic colorate, sunt foarte căutate. Nuanțele pastelate mai deschise sunt mai abundente și mai accesibile decât culorile vii.

Tanzanit albastru natural: perechea de cristale prezentată în stânga este aceeași pereche de cristale prezentată în dreapta. Au culori aparente diferite, deoarece tanzanitul este pleocroic – pare a fi culori diferite atunci când este privit din direcții diferite. Sursa foto: Pinterest

Tanzanitul este rezistent  la efectele căldurii normale, luminii și substanțelor chimice obișnuite. Totuși, această piatră se poate sparge dacă este expusă la temperaturi foarte ridicate sau la schimbări bruște de temperatură și se degradează cu ușurință. Poate fi atacată de acidul clorhidric și fluorhidric.

Clasa minerală: zoisit

Formulă chimică: Ca2Al3(SiO4)3OH

Culoare: purpurie, albastru-safir, roșu-grena, violet, verde-gălbui

Masa specifică: 3,2 – 3,4

Luciu: sticlos, mat

Transparență: transparent

Duritate Mohs: 6,5-7

Stabilitatea prețului la Tanzanit

Istoricul prețurilor pentru tanzanit a înregistrat multe creșteri și scăderi accentuate de-a lungul timpului. Aceste modificări de preț au fost legate de numărul limitat de mine și de amplasarea geografică limitată a resursei de tanzanit din lume. Deciziile și reglementările guvernului tanzanian, pot avea un impact imediat asupra disponibilității și prețului întregii oferte mondiale.

Tanzanitul nu are protecția  prețurilor, de care se bucură majoritatea pietrele, care, sunt exploatate în mai multe țări și pe diferite continente. Evenimente precum inundațiile sau provocările miniere au, de asemenea, un impact imediat asupra aprovizionării și prețului.

Proprietăți energetice și spirituale

Tanzanitul se spune că întărește sistemul imunitar, detoxifică sângele și îmbunătățește vitalitatea. Ajută la regenerarea celulelor, a pielii, a părului și protejează împotriva efectelor secundare ale intervențiilor medicale sau chirurgicale.

Tanzanitul este util în tratarea tulburărilor psihologice, stresului și tensiunii nervoase. Poate ameliora durerile de cap și împreună cu alte tratamente, cum ar fi consilierea, poate ajuta la vindecarea alcoolismului cronic.

Tanzanitul ajută la depășirea experiențelor de frică și criză și la reconstruirea încrederii. Ajută la rezolvarea întrebărilor legate de sensul vieții și la a se împăca cu sine.

Tanzanitul are energii spirituale puternice care pot stabili o legătură între mintea ta și tărâmurile superioare.

Ca piatră la locul de muncă, tanzanitul este calmant și liniștitor. Chiar și o mică piesă este benefică pentru depășirea dificultăților de comunicare. Este, de asemenea, practic în furnizarea unei soluții la probleme atunci când se pare că nu există. Este o piatră bună pentru schimbarea carierei.

Purtat în bijuterii, tanzanitul nu numai că rămâne în câmpul auric și aduce conștiința cuiva într-o stare permanent superioară, dar aduce calitățile pozitive de trezire de sine celorlalți, care îi văd frumusețea.

Bijuterii celebre cu tanzanit

Broșa Petersen – o creație a Harry Winston Inc. realizată în 1991. Broșa este realizată din platină și are montate, pe lângă superbele diamante de 24 de carate, 2 tanzanite în greutate de 30 de carate. Cele două „flori” care alcătuiesc broșa se pot purta și separat, ca cercei.

tanzanit
Sursă foto: https://geogallery.si.edu/10002733/petersen-tanzanite-brooch

Tiara reginei din Kilimanjaro – are montat unul dintre cele mai mari tanzanite din lume, în greutate de 242 carate. Tiara a fost creată așa încât să se asemene cu capul unei cobre regale. Se află în colecția personală de bijuterii a lui Michael Scott (primul CEO al Apple).

Sursă foto: https://www.jewellerybusiness.com/news/rom-welcomes-world-class-private-gemstone-collection/

Setul cu bijuterii cu tanzanite purtat de Kate Middleton – la anumite evenimente, ducesa de Cambridge a fost observată purtând un set cu diamante și tanzanite cu tăietură „pară”.

tanzanit
Sursă foto: https://www.tanzanitejewelrydesigns.com/blogs/news/celebrities-royalty-they-love-tanzanite-too

Bijuterii cu tanzanit purtate de Sarah Jessica Parker și Lily Collins:

Sursă foto: Pinterest

Bijuterii Sabion cu tanzanit

Inel și cercei din aur alb cu diamante și tanzanit
tanzanit
Inel cu tanzanit și diamante GL.6150 și colier cu tanzanit și diamante GL.6161.

Sfaturi de îngrijire a pietrei de tanzanit

Combinația de apă caldă și săpun este cel mai bun mod de a curăța această piatră. Aparatele de curățat cu ultrasunete și abur nu sunt niciodată recomandate pentru tanzanit. De evitat este contactul prelungit cu apa și detergenții, expunerea ducând la pierderea strălucirii.

Distribuie:

S-ar putea să vă placă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Până la lansarea următorului model din COLECȚIA FACEREA