Tantal – Istoric

În anul 1801, Charles Hatchett descoperă columbiul. Un an mai târziu, în anul 1802, Anders Ekeberg descoperă în Suedia ceea ce avea să fie tantalul. În aparență, cele două metale păreau a fi diferite, însă o analiză mai atentă a chimistului William Hyde avea să releve în anul 1809, faptul că cele două metale sunt de fapt identice, acesta hotărând să păstreze numele metalului: tantal.

Numele acestui metal provine de la regele Tantalus, personaj din mitologia greacă. Tantalus, regele legendar al Lidiei, furând nectarul și ambrozia zeilor spre a le dărui muritorilor, a fost condamnat de către Zeus la foame și sete, fără sfârșit.

Începând cu anul 1864 tantalul este produs sub forma metalică prin încălzirea clorurii de tantal într-o atmosferă de hidrogen, însă prin acest procedeu nu era obținut metalul pur. Tantalul pur, ductil, este realizat abia la începutul secolului XX și principala sa utilizare era în fabricarea filamentelor becurilor, până în momentul în care tungstenul îi ia locul.

Tantalul este extras cu precădere din Australia, China, Etiopia, Mozambic, Thailanda, Malaezia, Arabia Saudită, Groenlanda, Egipt și Canada, el găsindu-se în natură sub formă de tantalit, columbit și coltan, un mix între columbit și tantalit.