(Română) Cel mai mare producător de perle naturale de cultură este Japonia. Primele perle de cultură au fost obținute în anul 1898, însă au fost brevetate abia în anul 1907 de către doi japonezi, unul fiind fiul unui patiser, iar altul fiind biolog marin. Este interesant faptul că cei doi au făcut aceste descoperiri simultan, fără însă a se cunoaște între ei sau a cunoaște lucrările pe care fiecare le dezvoltă. Perlele de cultură se formează în crescătorii special amenajate și prin intervenția omului. În interiorul scoicii gazdă este introdus artificial un bob de nisip, în jurul căruia scoica va începe depunerea sidefului. Prin crearea de condiții de hrană, lumină și temperatură specifice, procesul de formare al perlelor de cultură poate dura doar 4 ani. Trebuie reținut aici și faptul că aceste scoici au nevoie de o îngrijire specială și că rata mortalității acestor scoici este foarte mare și că abia 25% din totalul scoicilor din aceste crescătorii oferă perle care se pot comercializa.

Rezultatul eforturilor exprimate sub forma a numeroase ore de muncă, este redat acum atât de frumos prin intermediul acestui pandantiv realizat manual în Atelirele Sabion, din aur de 14 karate, având montat o perlă naturală de cultură în formă neregulată. Este o lucrare de autor, un stil modern, proaspăt, curajos, cu nelimitate posibilități de interpretare.