Perlele sunt utilizate în crearea de bijuterii încă din secolul XXIII îHr. în China, fiind amintite chiar și în Biblie. Ulterior, perlele ajung să fie îndrăgite și în Egipt. Aceștia din urmă preferau confecționarea de bijuterii din “mama perlei”, adică stratul din interiorul stridiilor care produc perle. Primele perle rotunde utilizate în crearea de bijuterii în Egipt datează din secolul al V-lea îHr. Perlele utilizate astăzi sunt de două feluri: perle naturale și perle naturale de cultură.

Perlele sunt considerate a fi lacrimile scoicilor. Această zicală provine de la modul de formare al perlelor. Formarea unei perle începe în momentul în care o impuritate pătrunde în interiorul unei moluște (scoică, melc, nautil). Scoica, în încercarea de a neutraliza corpul intrus, va începe depunerea de straturi succesive de sidef în jurul acestuia. Aceste straturi au dimensiuni de ordinul micronilor, iar întreg procesul de formare al perlei poate dura până la 20 de ani în mediul natural.

Deși majoritatea moluștelor produc perle, sunt foarte puține cele care ne oferă perle cu adevărat valoroase. Stridiile sunt cele mai importante producătoare de perle. Cele mai valoroase perle provin din zona Bahrain și din Golful Persic, însă perle de foarte bună calitate se obțin și din Marea Roșie, Oceanul Indian și Pacific, și mai exact din: India, Australia, Filipine, Japonia, Mexic și Venezuela.

Cel mai mare producător de perle naturale de cultură este Japonia. Primele perle de cultură au fost obținute în anul 1898, însă au fost brevetate abia în anul 1907 de către doi japonezi, unul fiind fiul unui patiser, iar altul fiind biolog marin. Este interesant faptul că cei doi au făcut aceste descoperiri simultan, fără însă a se cunoaște între ei sau a cunoaște lucrările pe care fiecare le dezvoltă. Perlele de cultură se formează în crescătorii special amenajate și prin intervenția omului. În interiorul scoicii gazdă este introdus artificial un bob de nisip, în jurul căruia scoica va începe depunerea sidefului. Prin crearea de condiții de hrană, lumină și temperatură specifice, procesul de formare al perlelor de cultură poate dura doar 4 ani. Trebuie reținut aici și faptul că aceste scoici au nevoie de o îngrijire specială și că rata mortalității acestor scoici este foarte mare și că abia 25% din totalul scoicilor din aceste crescătorii oferă perle care se pot comercializa.

Pe lângă aceste perle naturale și perlele naturale de cultură pe care le-am prezentat mai sus, mai există și perlele naturale de apă dulce, produse în interiorul scoicilor care trăiesc în Europa de Nord, America de Nord sau China. Cele mai valoroase perle de apă dulce provin din Statele Unite și au fost descoperite de către coloniștii englezi. Acestea erau purtate de către indienii din regiunile Ohio, Mississippi și Tenessee. Unele dintre aceste perle erau atât de perfecte încât puteau fi cu ușurință confundate cu perlele de apă sărată din Asia.

Criteriile după care se stabilește valoarea unei perle sunt date de diametrul acesteia, greutatea, culoarea, luciul și forma acesteia. Aceștia sunt factorii care fac diferența între diferitele categorii de perle.

Unul dintre factorii cei mai importanți în procesul de evaluare al unei perle este constituit de luciu. Luciul fin produce o reflexie puternică, crescând valoarea perlei. În capătul opus al scării de valori a unei perle se găsesc cele cu un aspect mat.

Un alt factor de evaluare îl constituie suprafața perlei. Aceasta trebuie să fie cât mai netedă și fără pete.

Culorile perlelor pot varia: albe, rozalii, aurii, negre. Variațiile de culoare se datorează în primul rând speciei de scoică, care a produs respectiva perlă și apoi factorilor de mediu: compoziția apei, curenți maritimi, hrană. Cele mai valoroase dintre perle sunt cele roz, alb-argintiu, crem, auriu, bleu – gri și negru.

Mărimea este de asemenea un factor important în evaluarea unei perle. Cu cât diametrul perlei este mai mare cu atât valoarea perlei este mai mare.

Forma perlei poate fi de la perfect rotund până la forme iregulate. Cele mai apreciate sunt perlele perfect rotunde, fiind urmate de perlele în formă de picătură.

Greutatea perlelor se măsoară în grani (atenție, nu grame), un gran având 0,05 grame. Prin urmare: 1gran = 0,05 grame și 1 gram = 20 grani.

Grecii spuneau că purtate la nuntă de tinerii căsătoriți, perlele pot duce la împlinirea fericirii matrimoniale.