Home Blog – Informatii Despre Bijuterii Util Află cum se întrețin cerceii din aur alb

Află cum se întrețin cerceii din aur alb

Cerceii tăi din aur alb au cucerit privirile încă de când i-ai purtat pentru prima oară. Strălucirea metalică și finisajul lor delicat exprimau rafinamentul care te caracterizează, așa că îi purtai de fiecare dată când aveai ocazia. De ceva vreme, ai lăsat bijuteriile preferate deoparte, întrebându-te de ce și-au pierdut strălucirea și chiar mai mult, de ce aurul alb a îngălbenit pe alocuri? Există răspunsuri și rezolvări pentru toate problemele pe care deținătoarele unor cercei din aur alb le pot întâmpina iar noi ne-am propus să le oferim în acest articol!

De ce îngălbenește aurul alb?

Înainte de a răspunde la această întrebare, să ne reamintim ce este aurul alb. 

Este un aliaj de aur galben și alte metale (zinc sau paladiu, de regulă) din a căror combinare rezultă un metal de culoare gri foarte deschis, light, ușor gălbui. Nuanța nativă de galben a aurului este imposibil de înlăturat complet și definitiv din aurul alb – este un lucru normal, o reminiscență a culorii originare a aurului, despre care clienții trebuie să fie informați atunci când li se vorbește despre tipuri de aur.

Însă pentru a intensifica nuanța și strălucirea aurului alb, precum și pentru a crește durabilitatea bijuteriilor din aur alb, se practică placarea cu rodiu – un metal nobil, dur, rar, de culoare argintiu deschis. Prin rodinare, patina aurie a aurului alb dispare temporar.

Majoritatea bijuteriilor din aur alb sunt placate cu rodiu. În funcție de cât de frecvent sunt purtate și de condițiile de purtare (tipul de piele, contactul cu apa în general, contactul cu apa sărată ș.a.), este posibil ca aurul alb să se păstreze în forma rodinată pentru o viață întreagă sau din contră, stratul de rodiu va deveni tot mai puțin vizibil iar nuanța originară a aurului alb va ieși la suprafață. 

Acesta este motivul pentru care îndrăgiții tăi cercei din aur alb au îngălbenit. Tot ce trebuie să faci în acest caz este să apelezi la un bijutier pentru a-i placa din nou cu rodiu. Nu-ți face griji, acest procedeu poate fi repetat ori de cât ori este nevoie. 

 

Cum se întrețin cerceii din aur alb?

Întreținerea cerceilor din aur alb are la bază regulile generale de întreținere a cerceilor din aur, la care se adaugă recomandări specifice. Descoperă cum se întrețin cerceii din aur alb și ține cont de toate sfaturile ce urmează:

  1. Ferește-i de zgârieturi – în timpul în care nu o porți, așează-ți perechea de cercei din aur alb într-o cutiuță proprie sau într-o casetă de bijuterii cu separatoare. Fiind un metal moale, aurul se poate zgâria. Separând fiecare accesoriu, vei avea grijă atât de cerceii din aur alb, cât și de celelalte bijuterii.
  2. Pune-ți cerceii de aur alb și celelalte bijuterii pregătite pentru ținută în ultima etapă a pregătirii pentru o ieșire sau o ocazie specială. Astfel, vei feri metalul prețios de expunerea la factorii chimici din machiaje, soluții pentru păr și de parfum – periculos în cazul cerceilor încrustați cu pietre naturale, deoarece conține alcool ce poate determina apariția unui strat inestetic. De asemenea, asigură-te că bijuteriile vor fi primele accesorii pe care le îndepărtezi atunci când te întorci.
  3. Asigură-te că perechea ta de cercei din aur alb nu va lua contact cu clorul și soluțiile de curățare pe bază de clor, care afectează proprietățile metalului. Este adevărat că acest risc crește în cazul inelelor sau brățărilor, pe care poți uita să le scoți în timpul curățeniei, însă dacă porți cerceii și mergi în mod repetat la piscina dezinfectată cu clor, de pildă, sunt șanse ca aceștia să fie afectați.
  4. Scoate-ți cerceii și celelalte bijuterii în timpul băii – este recomandat să faci acest lucru pentru a evita depunerea unui strat de săpun (la cerceii din aur, mai ales în zona sistemului de închidere).

Cum se curăță cerceii din aur alb?

Dacă stratul de rodiu a început să dispară, atunci este cazul să apelezi la un bijutier profesionist deoarece soluțiile pe care le vom relata în continuare sunt indicate pentru îndepărtarea depunerilor inestetice și pentru menținerea strălucirii. Clienții Sabion beneficiază de tarife preferințiale pentru placarea cu rodiu însă serviciul este disponibil și pentru bijuteriile de la alte branduri. 

În cazul unor cercei din aur alb fără pietre, recomandăm o îngrijire regulată cu:

  • o soluție simplă de apă și detergent de vase. Detergentul de vase are o acțiune puternic degresantă, astfel că dacă introduci cerceii într-o soluție de detergent cu apă și îi lași pentru jumătate de oră iar apoi îi cureți ușor cu o periuță foarte moale sau un material și clătești sub jet de apă, vor fi îndepărtate toate impuritățile acumulate;
  • soluție cu 6 părți de apă și 1 parte de amoniac – cerceii fără pietre se vor lăsa pentru aproape un minut în această diluție, după care se vor clăti temeinic sub jet de apă. Atenție! Aurul nu trebuie expus pentru mai mult de un minut la amoniac. Nu este un procedeu care trebuie efectuat regulat ci doar în cazul depunerilor foarte dificil de îndepărtat, întrucât expunerea frecventă la amoniac poate dăuna metalului;
  • alcool – poți folosi alcoolul ca degresant doar în cazul bijuteriilor fără pietre montate. În caz contrat, expunerea la alcool poate determina dezlipirea anumitor tipuri de adezivi și de asemenea, poate dăuna pietrelor naturale.

Pentru a curăța o pereche de cercei din aur alb cu diamante, este recomandată prima metodă, cu soluție de detergent de vase și apă. Este singura metodă pe care ar trebui să o pui în practică în cazul diamantelor, iar dacă după ce ai aplicat-o, nu ai obținut un rezultat satisfăcător, este indicat să te adresezi unui bijutier.

cum se întrețin cerceii din aur alb

În cazul unor cercei de aur alb cu perle, este necesară o atenție specială. Perlele au o delicatețe aparte și implicit, o fragilitate ce impune precauție. Utilizează un șervețel dintr-un  material moale (preferabil bumbac sau microfibră) umezit în apă pentru a curăța perlele și apoi usucă-le folosind un șervețel fin de pânză.

cum se întrețin cerceii din aur alb

Distribuie:

S-ar putea să vă placă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Până la lansarea următorului model din COLECȚIA FACEREA