Home Blog – Informatii Despre Bijuterii Util Zirconia - ce este, proprietăți

Zirconia – ce este, proprietăți

Informații generale

Universul bijuteriilor e construit în jurul metalelor prețioase și al pietrelor, deopotrivă naturale și sintetice. Până în anii `70, bijuteriile erau decorate cu pietre naturale prețioase sau semiprețioase, fapt care permitea comercializarea acestora la prețuri accesibile doar anumitor clase sociale. Lucrurile s-au schimbat odată cu debutul producției în masă de pietre sintetice, cubic zirconia fiind cea folosită în realizarea bijuteriilor pentru a imita pietrele naturale. 

Ce este zirconia? Cubic zirconia (CZ) este o piatră obținută în laborator prin topirea pudrei de zirconiu (metal) împreună cu dioxid de zirconiu, încălzite ulterior la 2700 grade Celsius. Mai este cunoscută și ca diamant sintetic.

Tehnicile de producție a pietrelor artificiale au evoluat într-atât de mult în ultimele decenii încât astăzi o piatră sintetică reușește să imite foarte bine gema naturală prin culori fermecătoare și tăieturi perfecte. Avantajul principal al utilizării acestora este faptul că bijuteriile cu pietre zirconia au un preț redus semnificativ față de cele cu pietre naturale. De aceea, întâlnim astăzi la scară mondială o piață diversificată de bijuterii cu zirconia, atât din aur, cât și din argint sau alte metale. 

Scurt istoric

După o serie de experimente realizate între 1819 și 1877, cristalele artificiale au început să fie produse oficial la sfârșitul secolului al XIX-lea și erau folosite în diverse aplicații industriale. Doar în 1960, în Franța, au luat amploare cercetările pentru obținerea pietrei cubic zirconia, însă tehnica de fabricare a acesteia s-a perfecționat în Rusia, la începutul anilor `70. În 1973 a fost făcută publică invenția iar din 1976, cubic zirconia a fost introdusă pe piața de bijuterii, ajungând până în 1998 la o producție globală de peste 400 de tone pe an.

Proprietăți fizice și unde se găsește

Atunci când discutăm despre cristale zirconia, trebuie să diferențiem 3 termeni care pot fi confundați cu ușurință: cubic zirconia, zirconiu și zircon. 

Cubic zirconia este piatra sintetică obținută pe cale de laborator și pe care o numim și „piatră zirconia” sau diamant sintetic. 

Zirconiul este un metal care sub formă de pudră și dioxid este utilizat la fabricarea pietrei cubic zirconia.

Zirconul este o piatră naturală aparținând nezo silicaților care, în formă pură, poate fi confundată cu diamantul. Minereul de zircon este sursa de extragere a metalului zirconiu.

Caracteristici tehnice ale cubic zirconia 

Denumire științifică: dioxid de zirconiu

Formulă chimică: ZrO2

Sistem de cristale: cubic

Culori: incolor, galben, portocaliu, chihlimbar, maro, roz, roșu, mov, violet, lila, verde, albastru, negru & variații

Duritate pe scala Mohs: 8,25 – 8,50

Indice de refracție: 2.171 – 2.177

Gravitate specifică: 5.65 – 5.95

Transparență: transparent

Refracție dublă: nu

Luciu: vitros

Fluorescență: galben, verde gălbui sau bej

Cubic zirconia este răspândită pretutindeni în lume iar bijuteriile cu această piatră sintetică se comercializează în toate zonele, de la orașe mici la metropole. Cele mai multe dintre pietrele utilizate în lume provin din China, India și Rusia.

Zirconia este cel mai bine cunoscută prin raportare la diamant, deoarece calitatea acesteia este stabilită în funcție de „cei patru C”, la fel ca în cazul celei mai prețioase pietre din lume. Vorbim despre cut (tăietură), clarity (claritate), color (culoare), carat (carataj), indici în funcție de care piatra primește un scor de calitate de la A (cel mai mic) la AAAAA (cel mai mare).

Cubic zirconia este tăiată la fel ca diamantul, în diferite forme și dimensiuni, o parte din scorul pietrei fiind acordat în funcție de calitatea fațetării. 

Apoi, se va ține cont de nivelul de impurități pe care piatra le dobândește în urma procesului de producție – este normal să existe impurități și în zirconia, însă acestea vor fi mult mai puține decât în cazul unui diamant (cu cât este mai clar un diamant, cu atât este mai valoros, claritatea fiind un factor esențial pentru stabilirea calității). 

Paleta largă de nuanțe pe care cubic zirconia le poate avea se datorează oligoelementelor introduse în compoziție în momentul fabricării. Pietrele colorate sunt evaluate individual, intensitatea și uniformitatea culorii fiind aspectele de interes pentru scorul de calitate. Spre deosebire de zirconia, diamantul se regăsește în mod natural în anumite nuanțe, unele dintre ele fiind extrem de rare. Cele mai populare tipuri de zirconia în funcție de culoare sunt zirconiile albe (incolore) și zirconiile roz.

În privința greutății, aceeași unitate de măsurare a masei utilizată pentru diamante și alte pietre prețioase este folosită și pentru zirconia, aceasta fiind caratul. Însă zirconia este de 1,7 X mai densă decât diamantul, astfel că, dacă vom lua un diamant ca element de comparație din punct de vedere al caratajului, va trebui să ne raportăm în mm. De aceea, se întâlnesc mult mai des menționate dimensiunile pietrelor zirconia decât caratele acestora. 

Cum poate diferenția o persoană nespecializată un diamant de cubic zirconia? 

Există anumite diferențe esențiale între zirconia și diamant, care ar putea fi identificate și de un ochi necunoscător. De pildă, dacă te uiți la piatră printr-o lupă, observă dacă aceasta are impurități/imperfecțiuni. O piatră zirconia va fi pe cât de clară posibil, în timp ce un diamant va avea, cu siguranță, incluziuni specifice. Un alt indicator al pietrei zirconia este strălucirea în lumina albă: dacă piatra are reflexii colorate diversificate, cel mai probabil este zirconia, în timp ce diamantul ar trebui să strălucească puternic, perfect, în alb.

Cum se îngrijește bijuteria cu zirconia?

Cubic zirconia tinde să atragă impurități pe suprafață și poate fi zgâriată cu ușurință dacă bijuteria este purtată în timpul activităților solicitante sau dacă este ținută alături de obiecte dure. Este sensibilă la acțiunea detergenților casnici, cosmeticelor și soluțiilor chimice. 

Curăță piatra cu un material textil moale și apă cu săpun pentru a îndepărta depunerile de suprafață și a reda strălucirea. 

În cazul în care piatra și-a pierdut semnificativ strălucirea sau este zgâriată, aceasta poate fi înlocuită de către bijutier.

Proprietăți metafizice 

Ești tentat/ă să crezi că zirconia nu are proprietăți energetice și spirituale deoarece este o piatră sintetică? De fapt, pentru că este strâns legată de oxidul de zirconiu, care abundă în roci lunare și asteroidale, piatra sintetică împărtășește aceleași efecte semnificative pe care natura le-a atribuit metalului:

  • ajută la refacerea nivelului emoțional în urma unei pierderi suferite;
  • contribuie la echilibrarea celor doi poli ai existenței – spiritual și fizic – ducând la armonizare;
  • la nivelul sănătății fizice, stimulează funcționarea ficatului, dezvoltarea masei musculare și ameliorează durerile de cauză inflamatorie;
  • întărește intelectul și susține bunăstarea mentală (în trecut, se credea că zirconul are capacitatea de a vindeca nebunia).

Cubic zirconia în bijuteriile Sabion 

În portofoliul Sabion de bijuterii din aur de 14 karate regăsești modele variate de piese cu cristale zirconia: inele de logodnă, pandantive, coliere, cercei, brățări și nu numai. O parte dintre acestea sunt disponibile cu pietre în mai multe nuanțe precum: safir, smarald, ametist, rubin, roz, negru, london blue topaz.

Iată două modele dintre cele mai populare bijuterii cu zirconia Sabion: 

Distribuie:

S-ar putea să vă placă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Până la lansarea următorului model din COLECȚIA FACEREA